Weerbericht:
In de loop van de dag meer bewolking, later van het zuidwesten uit regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Handhavers Reimerswaal op pad met bodycam

Toegevoegd: 06-01-2021, 00.17 uur
Handhavers Reimerswaal op pad met bodycam
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

KRUININGEN - BOA’s en overige handhavers van de gemeente Reimerswaal gaan voortaan met bodycams op pad. De camera's kunnen worden bevestigd op het uniform maar zullen niet altijd aanstaan, zo meldt de gemeente op haar website.


Het is de bedoeling dat met de camera's opnames kunnen worden gemaakt van de omgeving als een situatie dreigt te escaleren. "BOA's en overige handhavers gaan geregeld de straat op en komen veel in persoonlijk contact met personen. Handhaving van de openbare ruimte is hierbij de voornaamste wettelijke taak. Vanwege de aard van het werk en de bevoegdheden van handhavers is niet iedereen het altijd eens met genomen besluiten. De kans bestaat dat er geweld en/of een bedreiging richting handhavers wordt geuit", zo legt de gemeente uit.

Het doel van de invoering van de bodycams is volgens de gemeente enerzijds het gevoel van veiligheid van handhavers te vergroten en anderzijds het voorkomen van ongewenst gedrag of situaties die uit de hand dreigen te lopen te de-escaleren. De gemeente motiveert de invoering doordat handhavers in toenemende mate te maken hebben met agressief en intimiderend gedrag. "Dit belemmert hen in hun werkzaamheden. Van het dragen van een zichtbare bodycam kan bovendien een preventieve werking uitgaan", zo stelt de gemeente.

Volgens de gemeente mogen de bodycams niet zomaar worden gebruikt. Zo wordt de bodycam alleen gebruikt in situaties met dreigende escalatie. en alleen in de openbare ruimte, in openbare gebouwen en op publiek toegankelijke plaatsen. "Het is in beginsel niet toegestaan om opnamen te maken in woningen en overige privéruimtes", zo staat in een speciaal protocol dat de gemeente heeft vastgesteld. Voorafgaand aan het gebruik van de bodycam wordt waar mogelijk een waarschuwing gegeven aan de betreffende persoon. Nadat de dreigende situatie voorbij is of geen sprake meer is van (dreigende) escalatie, wordt de bodycam uitgezet en beelden worden sowieso na 28 dagen gewist.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Johan (6-1-2021 om 09:43)
Kan de persoon waarmee de handhaver in contact is ook vragen om de bodycam aan te zetten, zodat achteraf kan worden gecontroleerd of de handhaver zich ook netjes en professioneel heeft gedragen?
Cookie-instellingen beheren