Weerbericht:
Half tot zwaar bewokt en een enkele bui
Verkeersinformatie:
Geen files

Hoger beroep vader inbrekersfamilie: 4 jaar cel

Toegevoegd: 13-01-2021, 17.59 uur
De man werd in de zomer van 2018 opgepakt in Aagtekerke.
De man werd in de zomer van 2018 opgepakt in Aagtekerke.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - De vijf jaar gevangenisstraf die een 45-jarige man vorig jaar kreeg opgelegd omdat hij met zijn familie vanuit een camper op strooptocht zou zijn gegaan langs de Zeeuwse kust, is teruggebracht naar vier jaar. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch deed vandaag uitspraak in de zaak.


In de periode van bijna een maand ondernam de man, die geboren is in Italië en niet woonachtig is in Nederland, een ware strooptocht langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Op allerlei manieren wist hij tientallen (kampeer)auto’s open te breken om vervolgens luxegoederen zoals telefoons, tablets, laptops en navigatiesystemen, maar ook bijvoorbeeld bankpassen, rijbewijzen, identiteitskaarten, sleutels, kleding, cosmetica en schoenen te stelen. De betreffende (kampeer)auto’s hadden veelal een buitenlands kenteken.

Met één van de gestolen bankpassen heeft de man op meerdere plekken in totaal zo’n 2.500 euro gepind. Hierbij heeft hij ook zijn zoon betrokken, zo stelt het gerechtshof vast. Daarnaast heeft de man identiteitsbewijzen voorhanden gehad, waarvan hij wist dat deze vervalst waren. “Daarmee heeft hij het vertrouwen dat burgers en overheid in de juistheid van dit soort documenten moeten kunnen stellen, beschaamd. Het hof weegt dat mee bij het bepalen van de straf”, zo meldt het hof in een persbericht. Het hof rekent het de man ook zwaar aan dat hij mensen heeft gedupeerd terwijl zij in het buitenland van hun vakantie aan het genieten waren, zo is te lezen in hetzelfde bericht.

Inbrekersfamilie
Tijdens zijn verblijf in Nederland, werd de man vergezeld door zijn vrouw, zoon en schoondochter. Ook zij werden verdacht van betrokkenheid bij de strooptocht. De politie sprak eerder dan ook over een inbrekersfamilie. De vrouw van de 45-jarige man is door de rechtbank veroordeeld voor het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs en kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 2 maanden. Zijn zoon kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden voor het pinnen van geld met een gestolen bankpas en het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de vrouw en de zoon ook betrokken waren bij de diefstallen uit de (kampeer)auto’s. De 21-jarige schoondochter van de man werd van alle feiten vrijgesproken. In het hoger beroep van de echtgenote heeft het hof het vonnis van de rechtbank bevestigd. In de zaken van de zoon en de schoondochter heeft geen hoger beroep gediend, het hof heeft hierin dan ook geen uitspraak gedaan.

Het hof volgt in de zaak van de man de bewezenverklaring van de rechtbank Zeeland-West-Brabant maar komt alles afwegende wel tot een lagere gevangenisstraf: vier jaar gevangenisstraf in plaats van vijf. Daarnaast moet de man - en hierin volgt het hof de rechtbank wel - in totaal zo’n 3.500 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de inbraken.

In Nederland is de man overigens niet eerder veroordeeld voor strafbare feiten. In België, Duitsland, Italië en Oostenrijk heeft hij daarentegen wel een strafblad of strafzaken lopen. Het hof heeft hier naar eigen zeggen rekening mee gehouden bij het opleggen van de straf.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (15-1-2021 om 18:22)
oke we zijn het erover eens dat de straf belachelijk laag is ,maar de rechters hier leven blijkbaar in hun ''eigen '' wereld .maar lees dat hij in de buurlanden ook nog een straf tegoed heeft dus na het uitzitten hier lever hem dan maar uit .kan hij daar verder op ''hotel''
Mijn mening (14-1-2021 om 17:50)
Eigenlijk moet dit soort een straf krijgen naar maatstaven van eigen land met een bonusjaar erbij.
Emergo (14-1-2021 om 13:02)
@Creon Over belachelijk gesproken, jouw reactie is het.
Peter (14-1-2021 om 11:07)
Als we naast deze zaak ook kijken naar de toeslagenaffaire blijkt maar weer hier diep verrot onze rechtspraak is.
Ja-Ja (14-1-2021 om 07:15)
Rechter? "Afwegend vier jaar". De feiten zijn toch duidelijk. Deze Rechter? faalt. €3.500 aan slachtoffers inbraken. Aan alle inbrekerstuig "Ga naar Nederland daar word je in de watte gelegd door softie rechters". Nou ja rechters???
Tor (13-1-2021 om 21:01)
Het Hof heeft er nog een jaartje afgehaald. Blijft vier jaar staan. Bij goed gedrag 2/3 van de straf daadwerkelijk uitzitten. In het buitenland een lange lijst met gepleegde delicten. Ik vind het gezien de gepleegde feiten erg weinig, maar de Nederlandse rechtspraak staat voor zeer coulante uitspraken. Ik hoop wel, dat de hele familie na uitzitten straf wordt uitgezet met het verbod om ooit nog terug te keren naar Nederland. Wat brengen die open grenzen ons ook een hoop rotzooi uit het voormalige Oostblok.
Cookie-instellingen beheren