Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 21 km

‘Verdachte dodelijk ongeluk hield straatrace’, eis 4 jaar

Toegevoegd: 14-01-2021, 19.46 uur - Update: 15-01-2021, 12.15 uur
De verdachte raakte na de botsing een andere auto en een boom.
De verdachte raakte na de botsing een andere auto en een boom.
© Foto: Tim Koster
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tegen de 28-jarige A. K. uit Rotterdam is vandaag vier jaar cel geëist voor het veroorzaken van het verkeersongeval waarbij op 10 juni vorig jaar de Vlissingse rolstoelster Inge Caljouw om het leven kwam. K. heeft vandaag toegegeven dat hij te hard reed. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was hij bezig met een straatrace maar volgens zijn advocaat heeft hij alleen bevestigd dat hij te hard heeft gereden en is daarmee niet gezegd dat er werd geracet.


De Rotterdammer botste rond 17.35 uur bij de kruising met de Paauwenburgweg op de rolstoel van het slachtoffer en verloor vervolgens de controle over het stuur. Hij raakte nog een andere auto en kwam tot stilstand tegen een boom. De rolstoelster overleed vier dagen na de botsing in het ziekenhuis aan de gevolgen van het ongeluk. Testen wezen uit dat de verdachte geen alcohol had gebruikt, maar vermoedelijk wel cannabis. Om dit vast te stellen werd de verdachte bevolen mee te werken aan een bloedonderzoek maar hij weigerde alle medewerking.
 
Het OM ging er al langer vanuit dat de Rotterdammer ten tijde van het ongeluk met een andere (onbekend gebleven) verkeersdeelnemer aan het straatracen was. K. ontkende dat tegenover de politie. Het OM schrijft in een persbericht dat K. vandaag op zitting de straatrace niet meer ontkende maar volgens zijn advocaat is dat niet correct. "Mijn cliënt gaf toe dat er te hard door hem is gereden, maar geeft ook aan dat van een race geen sprake is geweest", zo laat hij per e-mail weten.

Volgens het OM heeft de man in ieder geval geracet op de Burgemeester van Woelderenlaan maar vermoedelijk ook al zo’n vijf minuten lang daarvoor. Zeker 15 getuigen en camerabeelden wezen uit dat twee auto’s elkaar over een grotere afstand volgden: “zeer kort op elkaar en met hoge snelheden reden”. Uit onderzoek bleek zijn snelheid meer dan 150 kilometer per uur te zijn geweest terwijl ter plekke 50 kilometer per uur was toegestaan. Dat K. echt hard had gereden bleek uit het remspoor van 75 meter.

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat K. achter een vrijwel identieke Volkswagen GTI  stond, dat ze samen hard optrokken, met veel geluid en hoog in de toeren jankende motoren over die Van Woelderenlaan reden, rotondes passeerden, omkeerden en zonder snelheid te minderen verder jakkerden. Volgens K. had hij heel goed gekeken toen hij besloot de andere auto in te halen. Dat 'goed gekeken' was een fatale inschatting, zo bleek. Wie de andere Volkswagen bestuurde is overigens nog steeds niet bekend. K. wil of kan niets zeggen en telefoontaps hebben ook niets opgeleverd.

“Waarom?”, vroeg officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk zich af tijdens de emotionele zitting. “Waarom rijd je in totaal zo’n vijf kilometer achter een andere straatracer aan?” Door de hoge snelheid, het racen, het vermoedelijke drugsgebruik en de fatale afloop voor de Vlissingse handbikester is doodslag ten laste gelegd. “Het is zeer kwalijk weggebruik. Als sprake is van roekeloosheid, de hoogste mate van schuld, dan geeft de wet de mogelijkheid om een hogere straf te eisen”, zo stelt het OM. De officier hield wel rekening met het blanco strafblad van de verdachte. Tijdens de zitting namen de nabestaanden en de andere aangereden automobilist het woord. Alles overwegende eiste de officier vier jaar cel. Als het aan de officier ligt mag hij daarnaast vijf jaar lang niet meer rijden.

Uitspraak over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
een inwoner (18-1-2021 om 22:36)
Ik heb hier geen woorden voor .Fam heeft levens lang Bizar. Ik schaam me vo zo n lage straf.
Mijn mening (17-1-2021 om 22:27)
Hersenloos volk.
Michel (16-1-2021 om 10:54)
Maar 4 jaar voor een moord. Hoe is het mogelijk.
JFK (15-1-2021 om 15:22)
jaartje zitten en gewoon weer achter het stuur, want controles in dit land is een lachertje. 10 jaar en nooit meer een rijbewijs, dat is een redelijke straf. Betrapt worden achter het stuur (want dat zit er dik in) weer 10 jaar.
Jaap (15-1-2021 om 11:00)
Het zoveelste voorbeeld van hoe ziek en slap het in dit land gesteld is als het gaat om strafeisen en straffen van allerlei tuig. Vier jaar cel en vijf jaar niet rijden, het is weer een voorbeeld van het schofferen van nabestaanden, ik wens hen veel sterkte en hoop dat ze de kracht hebben om deze blamage te verwerken.
Jojo (15-1-2021 om 09:59)
Wat een belachelijke strafeis ik hoop dat de rechter hier niet in mee gaat en een veel hogere straf oplegt aan deze wegpiraat
Cookie-instellingen beheren