Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 32 km

Avondklok ingegaan, vanaf nu niet zomaar meer op pad

Toegevoegd: 23-01-2021, 21.00 uur
Avondklok ingegaan, vanaf nu niet zomaar meer op pad
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Om 21.00 uur is voor het eerst de avondklok ingegaan. Wie tussen 21.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends naar buiten wil, mag dat alleen nog doen met een geldige reden. Vaak zijn hiervoor ook nog een zogeheten Eigen Verklaring en een Werkgeversverklaring voor nodig.


Tot het invoeren van de avondklok, die vooralsnog loopt tot woensdag 10 februari 04.30 uur, is besloten omdat er grote zorgen zijn over de Britse variant van het coronavirus. Deze is volgens de overheid besmettelijker en daarom is het noodzakelijk om het aantal besmettingen af te remmen om zo de verspreiding van nieuwe varianten van het virus te vertragen. “Dit zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen”, zo schrijft de Rijksoverheid op haar website.

Dat mensen alleen 's avonds en 's nachts niet meer op straat mogen, hangt er met name mee samen dat veel mensen met corona worden besmet tijdens samenkomsten met familie en vrienden. Een avondklok voorkomt dat mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten en dat helpt bij het afremmen van de verspreiding van het virus, zo stelt de overheid. Dat mensen ook niet meer alleen een blokje om mogen, heeft er volgens de overheid mee te maken dat het dan voor handhavers niet te controleren zou zijn of iemand alleen een wandeling maakt of bijvoorbeeld op weg is naar familie of vrienden.

Wie mogen nog wel op straat zijn?
Mensen mogen tussen de genoemde tijden alleen nog naar buiten als dit “noodzakelijk is”. Omdat dit een ruim begrip is, heeft de overheid een lijst gemaakt met geldige redenen. Deze zijn:
- Bij een noodsituatie.
- Als jijzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
- Als je van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
- Als je naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
- Als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doe je in je eentje.
- Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
- Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en
beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
- Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor je opleiding op het MBO, HBO of WO en je kunt dit aantonen.
- Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Verklaringen
Moet je op pad voor één van de genoemde geldige redenen, dan moet je een formulier Eigen verklaring avondklok bij je hebben (iedereen vanaf 12 jaar oud). Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat je uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je naast de Eigen Verklaring ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Je werkgever bepaalt dit en vult dan voor jou de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in. De overheid zegt trouwens dat als iemand gecontroleerd wordt, ook de werkgeversverklaring kan worden gecontroleerd. Blijkt deze op valse gronden te zijn verschaft, dan valt dit onder misbruik en kan dit worden bestraft, zo waarschuwt de overheid. "Het valselijk invullen van de avondklokformulieren wordt gezien als het plegen van een misdrijf, namelijk valsheid in geschrifte", aldus de Rijksoverheid. Ook wordt gewaarschuwd alleen het officiële overheidsdocument te gebruiken en geen zelf gefabriceerde verklaringen. Deze zijn niet geldig.

Agenten, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning. 

OV, tuin en balkon
Tijdens de avondklok blijft het openbaar vervoer (OV) gewoon rijden. Dit omdat sommige mensen die een noodzakelijke reis moeten maken ook afhankelijk zijn van het OV. Maaltijden mogen nog wel aan huis worden bezorgd maar je mag zelf niet meer op pad om ergens eten af te halen. Tijdens de avondklok mag je trouwens wel in je eigen tuin of op je eigen balkon zijn. De regel is namelijk dat je niet in de open lucht mag zijn. Dus niet op straat en ook niet in de auto of bijvoorbeeld de trein. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan riskeren ze een boete van 95 euro.

Op de website van de Rijksoverheid vind je een handig overzicht met de antwoorden op veelgestelde vragen over de regels rond de avondklok.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
J verbeek (24-1-2021 om 02:04)
Welkom in nazi Nederland
Jwz (23-1-2021 om 23:30)
Zijn benieuwd, hoeveel happymeals verdiend worden vanavond
Jan de boer (23-1-2021 om 23:21)
Vergeet niet uw klok vanavond terug te zetten naar 19:40
Cookie-instellingen beheren