Weerbericht:
Zaterdag overwegend droog en aan de noordkust veel wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Noodbevel Middelburg na oproep tot rellen

Toegevoegd: 26-01-2021, 19.56 uur - Update: 26-01-2021, 21.53 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft een noodbevel afgekondigd nadat eerder vandaag via social media was opgeroepen om te gaan rellen. De politie is met onder andere de Mobiele Eenheid present in en rond het centrum.


In verschillende chatgroepen was de oproep gedaan om rond 20.00 uur te verzamelen bij de Albert Heijn aan de Pottenbakkerssingel in de stad. Al ruim voor die tijd was de politie aanwezig om toezicht te houden. Ondernemers timmerden vanmiddag uit voorzorg al ramen dicht. Vooralsnog is het echter rustig en er zijn ook niet of nauwelijks mensen op straat. In de omgeving worden voertuigen door de politie gecontroleerd.

Noodbevel
Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg heeft een noodbevel afgevaardigd voor het centrum van de stad. Dit is rond 19.55 uur door de gemeente kenbaar gemaakt via social media. "Hoef je niet in het centrum te zijn? Dan kan je weggestuurd worden. Blijf dus thuis. Gemeente en politie treden uiteraard op wanneer dat nodig is", staat in het bericht. Een noodbevel kan aan individuen of groepen kenbaar worden gemaakt. Wie een noodbevel negeert, begaat een misdrijf en kan strafrechtelijk worden vervolgd en dus een strafblad krijgen. 

De Zeeuwse burgemeesters deden vanmiddag al een gezamenlijke oproep aan haar burgers om alert te zijn en signalen van onrust te delen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) riepen ouders op om hun kinderen 's avonds thuis te houden, zeker tijdens de avondklok. Eerder was ook al gewaarschuwd voor de kans op een strafblad en de gevolgen daarvan voor de toekomst.

Gisteren werd een oproep gedaan om bijeen te komen bij het Stadhuisplein in Vlissingen. Enkele tientallen personen kwamen naar het plein maar de situatie bleef rustig. Wel werden twee personen aangehouden nadat de avondklok was ingegaan. Een 43-jarige Vlissinger beledigde agenten toen hij werd gecontroleerd. Een 25-jarige Vlissinger kon zich niet legitimeren. De 43-jarige man is gehoord en inmiddels in vrijheid gesteld. Ook de 25-jarige man heeft een verklaring afgelegd en is vannacht in vrijheid gesteld.

In Goes en Kattendijke hield de politie de afgelopen dagen mensen aan die opruiende teksten hadden geplaatst op social media. Er komt een snelrechtzitting voor vier van hen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bram (29-1-2021 om 20:35)
@remco, waarom hier is geen ME die onschuldige mensen neer knuppelt dus hier hoeft je niet voor je rechten te strijden.
Jan uit Vlissingen (28-1-2021 om 13:55)
@Jan de jeugdige personen waar u nu zo de klaagzang over afgeeft daar mag best tegen gezegd worden, er zijn momenten in het leven waarbij het niet alleen om jou draait.
Jan (27-1-2021 om 17:50)
Onze regering mag zich net zo diep schamen als de relschoppers. Na het verplichten van het niet werkend mondkapje, nu weer een avondklok. Wat hebben de ouderen ingeleverd tijdens de lockdown, gaan die niet om 21:00 al naar bed? De Jeugd ,niet sporten, geen school, geen horeca, geen vrienden op bezoek en 24/7 op een zolderkamertje zitten. Ach wat klagen die oudjes toch op de jeugd en zelf zitten ze lekker om 10:00 met zijn allen om de koffiepot. Kijk eens om naar de jeugd en zoek naar oplossingen. Wat ze doen is niet goed maar alles heeft een oorzaak.
Marcel (27-1-2021 om 12:44)
Met al die dichtgetimmerde etalages lijkt het wel een oorlogsgebied met dank aan onze welopgevoede en lieftallige medeburgers die vinden dat ze het zo moeilijk hebben met deze lockdown.
Remco (27-1-2021 om 12:31)
@ Bram, zet je adres er ff bij sturen we de rel schopper naar jou huis.
Bram (27-1-2021 om 08:43)
Rein, zeg dan niks. Wat een onzin kraam jij uit je weet best dat 't maximaal een taakstraf word en ws vrijspraak voor 80% ivm gebrek aan bewijs. @relschoppers, pak de ME aan die zwangere vrouwen knuppelt en oude man van 71 jaar maar laat ondernemers met rust!!!
Cookie-instellingen beheren