Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
102 files van totaal 366 km

Goesenaren cel in voor oproep tot rellen

Toegevoegd: 27-01-2021, 17.49 uur
Goesenaren cel in voor oproep tot rellen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vier Goesenaren moeten de cel in voor het delen van van een oproep tot rellen dan wel het aanzetten tot het delen van de oproep op social media.


De politie kreeg zondagavond en maandag meerdere meldingen van alerte burgers die wezen op diverse oproepen op social media zoals Snapchat en TikTok. In deze berichten werd aangezet tot rellen in Goes. In de loop van maandag werden de vier opgepakt. Sindsdien zaten ze vast.

Tegen een 18- en een 19-jarige jongeman uit Goes eiste de officier van justitie vandaag een celstraf van drie weken en een werkstraf van 60 uur. Het Openbaar Ministerie (OM) acht het doorsturen van het opruiende bericht bewezen. De rechter ook, maar die hield meer rekening met de vaste baan van de jongemannen en het feit dat er in Goes geen rellen uitbraken. Daarom werden deze twee mannen veroordeeld tot drie weken celstraf waarvan twee weken voorwaardelijk. Ook moeten ze beide een werkstraf van 60 uur doen.

Twee andere mannen uit Goes (19 en 21 jaar oud) werden veroordeeld tot respectievelijk twee weken cel waarvan 12 dagen onvoorwaardelijk en 30 dagen cel. Dit na een reis van respectievelijk 10 weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk) en 3 maanden cel. Ook deze mannen kregen een werkstraf van 60 uur opgelegd. Het OM neemt het deze jongemannen kwalijk anderen te hebben aangezet het kwalijke bericht te delen.

In de vier zaken kon snelrecht worden toegepast. Volgens het OM omdat de verdachten relatief eenvoudig op te sporen waren en de oproepen online stonden. Volgens het OM is het oproepen tot rellen in deze tijd onbegrijpelijk en zeer ontwrichtend. “De coronamaatregelen zijn voor veel mensen zwaar. De rellen hebben in korte tijd gezorgd voor nog meer onrust en schade. Ondernemers, politie, en zelfs hulpverleners en journalisten zijn hierdoor nog eens extra zwaar gedupeerd. Het oproepen van geweld moet stoppen. Laat in deze crisistijd niet de frustratie overheersen maar het algemene belang. Geweld is nooit een oplossing”, aldus het OM.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Pietertje (28-1-2021 om 11:56)
@cees makkelijk praten van achter je toetsenbord held! Ik zou jou ook wel tegen willen komen kijken wie wie de kop indrukt het moet niet gekker worden. De jongeren hebben geen flikker meer te doen!!! Wat krijg je daarvan?? Lastige kinderen en blame het ze maar is als je op iemand boos moet zijn is het dit klote kabinet en klote Rutte. Er is niks meer voor de jongeren! Daar krijg je gezeik van
Beste stuurlui (28-1-2021 om 00:03)
En dan raakt zo'n vent z'n baan kwijt....weet je wie dat dan mag gaan betalen? Een werkloze crimineel kost meer dan een die werkt niet?
Nelie (27-1-2021 om 23:20)
Er wordt rekening gehouden met hun baan!!?? De mensen met een winkel die compleet geruineerd ziijn en heel veel verdriet hebben, hadden de relschoppers daar dan rekening mee gehouden? Nee. Rechter wees toch eens niet zo soft en srtaf flink.
een gast (27-1-2021 om 22:04)
hoe het ook verder gaat met deze jongelui dit hebben ze echt ( ZELF ) verdiend. het is waarschijnlijk zeer leerzaam.
jan (27-1-2021 om 19:43)
2 paspoorten? schop ze eruit
cees (27-1-2021 om 19:37)
Waarom geen boete? Met geld pak je ze ook hard! Maar zitten op onze kosten. En is dat straf? Porno kijken, blowen in de bak, cipiers uitschelden? Straf is geen straf meer! 1000 euro boete per persoon. Wat kosten al die voor bereidingen enzovoors...? Onder toezicht bij de betho pakketjes inpakken. Graffitit verwijderen. Rotklusjes doen! De maatschappij helpen. Graag zou ik deze personennog eens tegenkomen, en ze een pak rammel geven, dat ze paar dagen niet kunnen lopen ofhoofdpijn hebben!
Cookie-instellingen beheren