Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 24 km

'Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen'

Toegevoegd: 27-01-2021, 18.56 uur
Ondernemers timmerden gisteren uit voorzorg ramen dicht.
Ondernemers timmerden gisteren uit voorzorg ramen dicht.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - “Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen”. Dat schrijft de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann naar aanleiding van de oproep om gisteren te gaan rellen in de stad. Ondernemers timmerden uit voorzorg ramen dicht en de politie was massaal op de been. Bergmann vaardigde zelfs een noodbevel uit. Het bleef echter rustig in de stad. “Gelukkig werden de signalen niet omgezet in concrete actie”, aldus Bergmann.


“De beelden van rellen elders in het land komen hard binnen. Ze zijn on-Nederlands en afschuwelijk om te zien. Dan lijkt het nog ver weg, omdat het niet in Zeeland is. Maar toen waren daar de vele en concrete signalen dat het ook in Middelburg zou gebeuren. Via verschillende kanalen bereikten ons de geluiden dat er mensen werden opgeroepen naar de Markt of de Albert Heijn in de binnenstad te komen. En dat was niet om vredig te demonstreren, maar om te rellen”, zo schrijft Bergmann in een bericht aan de inwoners van zijn gemeente.

“Het was heel fijn om te zien hoeveel mensen de politie en de gemeente informeerden over de berichten die rond gingen op social media. Dit heeft ons heel erg geholpen. Samen met de politie hebben we alles gedaan wat in onze macht lag om ons er op voor te bereiden. Extra personeel werd ingezet. Ik vaardigde een noodbevel uit. Bouwmateriaal werd in hoge hekken gezet. Een deel van de ondernemers timmerde houten platen voor de etalages om ze te beschermen. Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen. Daar komt bij dat de ondernemers nu extra maatregelen moesten nemen, terwijl ze al zo zwaar getroffen worden door de maatregelen.”

Volgens de burgemeester waren inwoners en ondernemers ongerust over wat zou komen. “Heel begrijpelijk en terecht. Ik maakte me ook zorgen. Maar ik wist dat we er alles aan hadden gedaan om ons voor te bereiden. Mijn complimenten hoe iedereen het opgepakt heeft. Ik hoop echt uit het grond van mijn hart dat deze situatie zich niet herhaalt. Gelukkig werden de signalen niet omgezet in concrete actie. Het bleef rustig in de stad. De mensen die er waren hebben zich rustig gedragen en de gevreesde vernielingen bleven uit. Al snel konden we opgelucht ademhalen. Vanmorgen sprak ik met een aantal ondernemers en inwoners. Zij spraken hun waardering en complimenten uit voor het optreden van de politie en de gemeente. Dat is fijn om te horen”, zo besluit de burgervader zijn bericht.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michel (28-1-2021 om 13:17)
@Ja-Ja, O,ja ik ben een complotdenker !!!!!! je moet toch wel trots op je eigen zijn. Vraag maar eens aan de mensen die maanden geleden corona hebben gekregen en nog steeds een wrak zijn. Of aan mensen die hun dierbaren hebben verloren aan corona.(of zoals jij beweert zware griep) . Hoe zij deze ellende ervaren. Misschien (al hoewel ik dit betwijfeld ) denkt je dan anders.
bram goeree (28-1-2021 om 10:14)
Jan die gaan niet op voetbal of naar een sportschool .daar word je moe van .dit soort wil enkel maar rellen en rotzooi trappen
zeeuw (28-1-2021 om 08:55)
Jan dat heeft er niks mee te maken, dat ligt aan je opvoeding.
Ja-Ja (28-1-2021 om 07:50)
Harald wat zie je veranderen? Regering,burgermeesters enz. zijn door fouten beslissingen mede verantwoordelijk voor het "sterven"van een stad[Middelburg] De gemaakte beslissingen hebben niets met de corona[[zware griep] te maken. Corona word misbruikt en geven de burgers de schuld. En Harald hobbelt er gewoon achter aan. En artsen,rivm , gommers , journalisten enz.weten ook wel beter.Maar allemaal zwijgen ze. Wiens brood men eet,diens woord men spreekt. En dat is wereldwijd.De leugen regeerd. O.ja Ik ben een complot denker.Of mag ik geen eigen mening hebben? De regering volgers zullen gaan piepen daar ze niet zien wat er echt op ons aan komt.
willem (28-1-2021 om 06:52)
covid is erg. maar dat er jaarlijks miljoenen overlijden aan malaria en andere ziektes daar hoor je niets van: "de ver van mijn bed show" nu wij aan de beurt zijn heerst er paniek. en dit jaar zijn we er nog niet van af. doemdenken? nee--realiteit.
Grote Smurf (28-1-2021 om 01:55)
@Jan Het klinkt alsof je alles in je eigen straatje schoonpraat. Die sportscholen mogen van mij nog wel even dichtblijven. Het virus verspreid zich door de lucht en des te harder men gaat ademen tijdens het trainen, des te verder het virus komt en dus besmettelijker is. Thuis kun je via Youtube trainingsschemas net zo goed sporten. Gewoon wat dumbells een matje en je bent klaar. Het is allemaal overhypt. Heb je een fiets? Trappen maar. Heb je een trap? etc. En een avondklok werkt dus wel tegen het virus omdat jongeren gewoon lak hebben en veelal met elkaar in de avond afspreken. Het is recent bewezen dat de meeste besmettingen hierdoor binnenshuis dmv slechte ventilatie plaatsvinden. Dat gedrag wordt nu voorkomen. Verman jezelf gewoon >ff<!
Cookie-instellingen beheren