Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 22 km

'Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen'

Toegevoegd: 27-01-2021, 18.56 uur
Ondernemers timmerden gisteren uit voorzorg ramen dicht.
Ondernemers timmerden gisteren uit voorzorg ramen dicht.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - “Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen”. Dat schrijft de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann naar aanleiding van de oproep om gisteren te gaan rellen in de stad. Ondernemers timmerden uit voorzorg ramen dicht en de politie was massaal op de been. Bergmann vaardigde zelfs een noodbevel uit. Het bleef echter rustig in de stad. “Gelukkig werden de signalen niet omgezet in concrete actie”, aldus Bergmann.


“De beelden van rellen elders in het land komen hard binnen. Ze zijn on-Nederlands en afschuwelijk om te zien. Dan lijkt het nog ver weg, omdat het niet in Zeeland is. Maar toen waren daar de vele en concrete signalen dat het ook in Middelburg zou gebeuren. Via verschillende kanalen bereikten ons de geluiden dat er mensen werden opgeroepen naar de Markt of de Albert Heijn in de binnenstad te komen. En dat was niet om vredig te demonstreren, maar om te rellen”, zo schrijft Bergmann in een bericht aan de inwoners van zijn gemeente.

“Het was heel fijn om te zien hoeveel mensen de politie en de gemeente informeerden over de berichten die rond gingen op social media. Dit heeft ons heel erg geholpen. Samen met de politie hebben we alles gedaan wat in onze macht lag om ons er op voor te bereiden. Extra personeel werd ingezet. Ik vaardigde een noodbevel uit. Bouwmateriaal werd in hoge hekken gezet. Een deel van de ondernemers timmerde houten platen voor de etalages om ze te beschermen. Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen. Daar komt bij dat de ondernemers nu extra maatregelen moesten nemen, terwijl ze al zo zwaar getroffen worden door de maatregelen.”

Volgens de burgemeester waren inwoners en ondernemers ongerust over wat zou komen. “Heel begrijpelijk en terecht. Ik maakte me ook zorgen. Maar ik wist dat we er alles aan hadden gedaan om ons voor te bereiden. Mijn complimenten hoe iedereen het opgepakt heeft. Ik hoop echt uit het grond van mijn hart dat deze situatie zich niet herhaalt. Gelukkig werden de signalen niet omgezet in concrete actie. Het bleef rustig in de stad. De mensen die er waren hebben zich rustig gedragen en de gevreesde vernielingen bleven uit. Al snel konden we opgelucht ademhalen. Vanmorgen sprak ik met een aantal ondernemers en inwoners. Zij spraken hun waardering en complimenten uit voor het optreden van de politie en de gemeente. Dat is fijn om te horen”, zo besluit de burgervader zijn bericht.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Yeah (27-1-2021 om 22:33)
Say what? Onze stad ziet r al maanden niet uit... het is een spookstad geworden dankzij de bs maatregelen en nu gaat ie piepen...
Jan (27-1-2021 om 20:25)
Ik hoop maar dat we snel afscheid kunnen nemen van deze miskleun van een avondklok. Gooi aub als eerste de sportscholen en voetbalvelden open zodat de jeugd een uitlaatklep heeft. Een avondklok werkt niet tegen een virus, daar zijn ze in Frankrijk inmiddels wel achter. Hardt ingrijpen prima! maar kijk ook naar de bron van deze rellen, en dat is niet alleen deze avondklok. Wees dan nog maar blij dat we in Middelburg wonen.
Darkraver (27-1-2021 om 20:08)
Gelukkig zijn wij hier niet zo diep gezonken
Cookie-instellingen beheren