Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

'Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen'

Toegevoegd: 27-01-2021, 18.56 uur
Ondernemers timmerden gisteren uit voorzorg ramen dicht.
Ondernemers timmerden gisteren uit voorzorg ramen dicht.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - “Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen”. Dat schrijft de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann naar aanleiding van de oproep om gisteren te gaan rellen in de stad. Ondernemers timmerden uit voorzorg ramen dicht en de politie was massaal op de been. Bergmann vaardigde zelfs een noodbevel uit. Het bleef echter rustig in de stad. “Gelukkig werden de signalen niet omgezet in concrete actie”, aldus Bergmann.


“De beelden van rellen elders in het land komen hard binnen. Ze zijn on-Nederlands en afschuwelijk om te zien. Dan lijkt het nog ver weg, omdat het niet in Zeeland is. Maar toen waren daar de vele en concrete signalen dat het ook in Middelburg zou gebeuren. Via verschillende kanalen bereikten ons de geluiden dat er mensen werden opgeroepen naar de Markt of de Albert Heijn in de binnenstad te komen. En dat was niet om vredig te demonstreren, maar om te rellen”, zo schrijft Bergmann in een bericht aan de inwoners van zijn gemeente.

“Het was heel fijn om te zien hoeveel mensen de politie en de gemeente informeerden over de berichten die rond gingen op social media. Dit heeft ons heel erg geholpen. Samen met de politie hebben we alles gedaan wat in onze macht lag om ons er op voor te bereiden. Extra personeel werd ingezet. Ik vaardigde een noodbevel uit. Bouwmateriaal werd in hoge hekken gezet. Een deel van de ondernemers timmerde houten platen voor de etalages om ze te beschermen. Afschuwelijk om onze mooie stad zo te zien veranderen. Daar komt bij dat de ondernemers nu extra maatregelen moesten nemen, terwijl ze al zo zwaar getroffen worden door de maatregelen.”

Volgens de burgemeester waren inwoners en ondernemers ongerust over wat zou komen. “Heel begrijpelijk en terecht. Ik maakte me ook zorgen. Maar ik wist dat we er alles aan hadden gedaan om ons voor te bereiden. Mijn complimenten hoe iedereen het opgepakt heeft. Ik hoop echt uit het grond van mijn hart dat deze situatie zich niet herhaalt. Gelukkig werden de signalen niet omgezet in concrete actie. Het bleef rustig in de stad. De mensen die er waren hebben zich rustig gedragen en de gevreesde vernielingen bleven uit. Al snel konden we opgelucht ademhalen. Vanmorgen sprak ik met een aantal ondernemers en inwoners. Zij spraken hun waardering en complimenten uit voor het optreden van de politie en de gemeente. Dat is fijn om te horen”, zo besluit de burgervader zijn bericht.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
mike (31-1-2021 om 01:09)
Wat ik niet snap in heel Nederland zijn er rellen geweest met heel veel schade. Er werden vuurwerk bommen gooit naar de politie en stenen. Nu heb ik zelf geen hoge pet van de politie ,het rechts systeem faalt aan alle kanten . heb ik 4 jaar lang mee gemaakt en nu nog. Maar als ze zo behandeld worden dan vind ik dat ze met rubber kogels mogen schieten. Als je zo onder vuur ligt . Ik vind Nederland veelste zwak in het op treden heer van.
Jan (28-1-2021 om 18:56)
@Grote smurf …..je leeft in een smurfenland met je gedachten. Een avondklok werkt niet, zie ook het onderzoek uit Frankrijk. Mondkapjes (stofkapjes)werken niet, anders hadden we nu geen avondklok gehad. Geef gewoon maar die jongeren de schuld net als de horeca. De horeca was allang dicht en de besmettingen blijven maar oplopen. Ga maar eens kijken wie er allemaal om 10:00 bij elkaar op de koffie zit. En ja de meeste besmettingen gebeuren thuis en daarom is het advies toch blijf zoveel mogelijk thuis om elkaar sneller te kunnen besmetten. Volgens mij moet je buiten zijn maar ik ben ook geen grote smurf.
Michel (28-1-2021 om 17:04)
@Moeder, iik onken zeker niet dat er altijd virussen zijn en blijven. Maar op dit moment hebben we er een waar al veel doden bij zijn te betreuren. Maar ook mensen , jong en oud, die nog veel afzien nadat ze corona hebben gehad.Ik neem het serieus en ik hou mij aan de regels. Ik lees niet boeken van complotdenkers en makers.
Moeder (28-1-2021 om 16:28)
Ja-ja. Je hebt helemaal gelijk.. Het ís gewoon één groot complot. In 2009 hebben ze het ook geprobeerd, met de varkensgriep. Toen moest er ook een vaccin komen en dat kwam er ook. Oa Duitsland had er miljoenen doses van aangekocht. Slot van het liedje: de meeste ervan vernietigd..
Moeder (28-1-2021 om 16:23)
Er komen regelmatig andere soorten bij. Covid 19 is er één van. Afhankelijk van het land zijn 0,02 - 0,4 % van deze infecties dodelijk, wat vergelijkbaar is met een seizoensgebonden griep. Maar, zoals het boek ook al zegt: "het is makkelijker om mensen voor de gek te houden, dan ze te overtuigen dat ze voor de gek gehouden zijn.." En natuurlijk is het verdrietig als je een geliefde verliest. Maar dat is even erg als het door kanker is, of zelfmoord, waar veel méér jongeren aan overlijden dan aan corona.
Moeder (28-1-2021 om 16:22)
Michel, virussen bestaan altijd al.. Lees het Boek "corona, vals alarm" eens, van Karin ReiB en Sucharit Bhakdi. Echt een aanrader. Zij ontkennen corona niet, maar zeggen wel terecht op blz 105: "luchtwegvirussen zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak, met naar schatting 2-3 miljoen doden per jaar!!" Altijd al! Heeft daar zich ooit iemand druk om gemaakt?? Ik heb ook een lieve oma verloren eraan, in 1989...
Cookie-instellingen beheren