Weerbericht:
Perioden met zon, vooral in de noordelijke helft van het land wolkenvelden
Verkeersinformatie:
Geen files

Negen jaar cel voor doden Joost van der Linden

Toegevoegd: 01-03-2021, 14.58 uur
Negen jaar cel voor doden Joost van der Linden
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - In tegenstelling tot de vrijspraak die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste voor de nu 53-jarige oud-Vlissinger M. B., heeft de rechtbank hem maandag veroordeeld tot negen jaar cel voor doodslag op de toen 36-jarige Joost van der Linden in 2010.


Zijn stoffelijk overschot werd op 11 oktober 2010 in B.'s woning aan de Dortsmansstraat in Vlissingen aangetroffen. I.H, de vriendin van B, bekende Van der Linden op 7 oktober dat jaar om het leven te hebben gebracht. Die verklaring heeft ze echter weer ingetrokken. Volgens haar bekennende verklaring had het slachtoffer bij haar drugs afgeleverd en probeerde hij haar aan te randen. In een reactie zou zij een USB-kabeltje rond zijn nek hebbeb geslagen. Ze zette vervolgens een knie in zijn rug en trok het kabeltje aan. Dat was althans het verhaal van de vriendin.

I. H. werd veroordeeld, ging in beroep en werd na diverse procedures definitief vrijgesproken. B. werd voor het helpen van zijn vriendin met het wegwerken van sporen veroordeeld tot vijf maanden cel. Los van de (ingetrokken) bekentenis van H.  kon nog steeds niet worden vastgesteld waaraan het slachtoffer nu precies is komen te overlijden. De mogelijke oorzaken waren een overdosis drugs of verwurging.

Na diverse procedures werd de vrouw uiteindelijk vrijgesproken. Hierop besloot de familie van Van der Linden een artikel 12-procedure te starten. Hierdoor moest het OM de zaak tegen B. opnieuw vervolgen. In tegenstelling tot het OM heeft de rechtbank de overtuiging dat B. de dader moet zijn geweest. Zij baseert dat onder meer op verklaringen van bekenden en familie van B., tegen wie hij had verteld: "iemand te hebben omgelegd en iets vreselijks te hebben gedaan". Aantekeningen van zijn vriendin wezen in de richting dat zij de schuld op zich had genomen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren