Weerbericht:
Perioden met zon, vooral in de noordelijke helft van het land wolkenvelden
Verkeersinformatie:
15 files van totaal 54 km

RIVM: 'Stook vandaag geen hout in de provincie'

Toegevoegd: 02-03-2021, 12.58 uur
RIVM: 'Stook vandaag geen hout in de provincie'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - ​Het RIVM roept mensen op om vandaag in onze provincie geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen, zo meldt het RIVM.


Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. "De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd", zo zegt het RIVM.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de ochtend van woensdag 3 maart ongunstig. "Door de zonnestraling op woensdag zal de lucht zich meer gaan mengen. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit", aldus het RIVM. Het zogeheten stookalert geldt naast Zeeland ook voor Zuid-Holland.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (2-3-2021 om 18:54)
Is het nu echt te veel gevraagd om met wind stil weer niet te stoken??? Beetje begrip voor de mensen met luchtwegproblemen. Maar ja mensen worden steeds meer op zich zelf gericht. ikke ikke en de rest kan stikken.
Valhallaborn (2-3-2021 om 18:05)
Ik zeg gewoon stoken al die misgunners die hier lopen te janken dat je je kachel niet eens meer mag stoken dan laat je toch lekker je raam dicht heb je er ook geen last van
Zeeuwse stoker (2-3-2021 om 16:34)
Ach, gooi maar eerst die bio massa centrales dicht, waarvoor wij anerikaans hout hierheen exporteren. Stop daarna maar eens met flatten verwarmen dmv pellet kachels. Ik stook met fatsoenlijk en droog hout. Na 9 uur mag er toch niemand meer de straat op en het is dan te koud om buiten thee te slurpen terwijl ik verderop stook.
Moeder (2-3-2021 om 16:10)
Mayke, vervelend zeg!! Kun je niet eens je slaapkamerraam lekker open gooien.. Ik ben óók 100% vóór een verbod.. Mensen denken niet aan de overlast die het geeft. Alleen aan hun eigen "gezelligheid". Heten allemaal Remi, denk ik. Maar we zíjn niet alleen op de wereld!!
f (2-3-2021 om 15:06)
Wel ja, laten we er nog maar eens een 'goedbedoeld' bemoeienisje tegenaan gooien..! Corona ge-emmer niet interessant genoeg meer voor dat clupje? Als het RIVM de luchtkwaliteit en het welzijn van mensen met genoemde aandoening werkelijk zo hoog heeft zitten zou ze beter wat harder optreden tegen vervuilende multinationals en niet het belerende vingertje opsteken naar de burger die probeert een voordeeltje te halen door hout te stoken.. mvg,f
Mayke (2-3-2021 om 14:40)
Zal een zegen zijn als er een verbod op komt , of allen stoken in het weekend, de hele straat is vergeven van de rook, bijna 24 uur lang
Cookie-instellingen beheren