Weerbericht:
Aanhoudend koel en wisselvallig. In het westen vandaag droger
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 15 km

Geen grote versoepelingen, wel 'correcties'

Toegevoegd: 08-03-2021, 19.11 uur - Update: 08-03-2021, 20.04 uur
Geen grote versoepelingen, wel 'correcties'
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Winkeliers krijgen iets meer ruimte om klanten toe te laten in hun winkel. Tegelijkertijd komen er versoepelingen voor het sporten buiten en mogen kinderen weer naar zwemles. De lockdown wordt verlengd tot en met 30 maart. De avondklok loopt tot 31 maart 04.30 uur. Dat heeft het demissionaire kabinet vanavond bekendgemaakt tijdens haar coronapersconferentie.


Tijdens de vorige persconferentie op 23 februari maakte de regering bekend ondanks de niet al te positieve coronacijfers 'iets heel spannends' te gaan doen door contactberoepen weer toe te staan en winkelen op afspraak mogelijk te maken voor twee klanten per verdieping. Winkels mogen nog altijd niet normaal open maar het aantal klanten dat tegelijkertijd binnen mag zijn gaat per 16 maart bij grotere winkels (vanaf 50 m2) wel omhoog naar 1 klant per 25 m2. Er geldt ongeacht de grootte van de winkel een maximum van 50 klanten per winkel tegelijkertijd. De minimale tijdsduur van een tijdslot blijft 10 minuten. Ook mag uitsluitend alleen worden gewinkeld en moet telkens minimaal 4 uur zitten tussen het maken van de winkelafspraak en het winkelen zelf.

Sporten
Volwassenen mogen vanaf 16 maart weer met z'n vieren samen buiten sporten. Nu mag dat met maximaal twee personen. Voor kinderen tot en met 12 jaar die opgaan voor hun A-, B- of C-zwemdiploma gaan de binnenzwembaden weer open op 16 maart. Bij klachten moeten kinderen thuisblijven. Kleedkamers zijn open, maar douches niet. Ouders moeten buiten de accommodatie wachten. Zwembaden blijven nog wel dicht voor overige activiteiten, zo meldde het kabinet.

Verpleeghuizen
Het aantal bezoekers dat verpleeghuisbewoners per dag mogen ontvangen gaat omhoog als bewoners van de instelling volledig zijn gevaccineerd. Het gaat om maximaal twee bezoekers per dag in plaats van één. Gedurende de week mogen dat ook verschillende bezoekers zijn, zo meldde minister De Jonge, die ook aangaf dat de piek van de derde golf nog moet komen.

Verkiezingen
De avondklok wordt verlengd tot en met 31 maart 04.30 uur. Volgens Rutte mag de avondklok vrije verkiezingen echter niet in de weg staan. Wie 's avonds wil stemmen, mag daarvoor de avondklok negeren. De mededeling dat iemand van een stembureau komt volstaat volgens de premier bij de handhaving. Hij benadrukte wel dat het niet de bedoeling is misbruik te maken van de situatie. "Met vrienden afspreken in bijvoorbeeld het Vondelpark is niet toegestaan", zo zei Rutte.

Correcties
Rutte noemde de versoepelingen vanavond geen echte versoepelingen maar 'correcties' en 'kleine aanpassingen'. Dat omdat het Outbreak Management Team (OMT) versoepelingen vanaf 16 maart nog niet verstandig vindt. Volgens de minister-president zijn de cijfers daar stomweg niet naar maar is wel goed naar de huidige maatregelen gekeken en waren daar nog wel bovengenoemde aanpassingen op mogelijk.

Perspectief
Premier Mark Rutte ging net als minister Hugo de Jonge in op de komende maanden. Het lijkt er volgens hun op dat aan het begin van de zomer iedereen die dat wil minstens één keer gevaccineerd kan zijn. Volgens Rutte zijn op dat moment “eindelijk grote stappen richting het normale leven” mogelijk. “Dan kan en mag misschien nog niet alles, maar wel veel”, zo zei Rutte.

Minister De Jonge zei dat als alles meezit deze zomer afscheid genomen moet zijn van het grootste gedeelte van de maatregelen. Hij benadrukte dat dit afhankelijk blijft van de snelheid van de leveringen van vaccins omdat het aantal vaccinaties een grote rol speelt bij het mogelijk maken van verdere versoepelingen. "Met elke prik die we zetten beschermen we meer ouderen en andere mensen die kwetsbaar zijn. Dat voorkomt sterfte, ernstige ziekte, ziekenhuisopnames en daardoor kunnen we steeds meer maatregelen loslaten", zo zei de minister.

Horeca
"Als het lukt om de R-waarde rond of liefst onder de 1 te krijgen, dan komen we rond Pasen op een moment dat we weer een nieuw risico durven te nemen. Dan durven we het aan om vanaf 31 maart de buitenterrassen van de horeca weer te openen. Onder voorwaarde van een maximum aantal personen per tafel en terras. We willen dan ook kijken of een verdere openstelling van de detailhandel mogelijk is", zo zei De Jonge.

Studenten
In de week voor het Paasweekend zou in het hoger onderwijs weer gestart kunnen worden. Studenten zouden dan één dag per week naar school mogen. Wel zou zoveel mogelijk een sneltest vooraf moeten worden gedaan, zo gaf de minister vanavond aan. Tegelijkertijd gaf hij wel aan dat geen negatieve test of vaccinatie geëist zal worden voor het bezoek aan essentiële locaties zoals bij huisartsen en in het OV maar ook bij scholen.

Op 23 maart is er weer een persconferentie. Dan geeft het kabinet meer informatie over het reizen in de vakanties, zo zei premier Rutte vanavond.

Actuele situatie in Zeeland (Bron RIVM / CoronaWatchNL)
Hieronder de cijfers van het aantal dagelijks nieuw gemelde positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen deze maand.

DatumBesmettingen  OverlijdensZiekenhuisopnames
1-316.613 (+62)178 (-)462 (+2)
2-316.707 (+94)180 (+2)462 (-)
3-316.822 (+115)180 (-)464 (+2)
4-316.914 (+92)181 (+1)472 (+8)
5-316.963 (+79)182 (+1)475 (+3)
6-317.118 (+125)182 (-)476 (+1)
7-317.218 (+100)184 (+2)477 (+1)
8-317.313 (+95)187 (+3)481 (+4)
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren