Weerbericht:
Onstabiel zomerweer met geregeld (onweers)buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Geen 6 maar 8 jaar voor doodschudden baby

Toegevoegd: 16-03-2021, 16.31 uur
Geen 6 maar 8 jaar voor doodschudden baby
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Een 24-jarige man uit Domburg is vandaag door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar. Hij zou zijn baby in 2016 zodanig hebben mishandeld dat het kind ernstig hersenletsel opliep en als gevolg daarvan enkele dagen later overleed.


De Domburger was in de late avond van 20 mei thuis met zijn twee kinderen. Zijn moeder en vriendin waren uitgegaan. Toen zij de deur uitgingen, was er met de baby van vier maanden oud nog niets aan de hand. Toen de twee later die nacht thuiskwamen, ging het echter helemaal niet goed met het jongetje. De baby was stijf, suf, reageerde niet en huilde hard. Pas de volgende ochtend zijn ze met het kind naar het ziekenhuis gegaan. Een paar dagen later, op 24 mei 2016 is het kind overleden.

De man heeft volgens het gerechtshof altijd ontkend dat hij zijn zoontje heeft mishandeld. “Uit onderzoek is echter gebleken dat de baby ernstig hersenletsel had, dat hij alleen kon hebben opgelopen kort voor de genoemde symptomen (stijf, suf en later ook epileptische aanvallen) optraden, dus op het moment dat de man alleen was met het kind. Daarom moet het letsel bij het kind wel door de man zijn veroorzaakt”, zo stelt het gerechtshof vandaag.

Hogere straf
Het hof acht de man schuldig aan doodslag. Volgens het hof is wettig en overtuigend bewezen dat de man zijn bijna 4 maanden oude babyzoontje zodanig geweld op het hoofdje heeft uitgeoefend dat het kind als gevolg daarvan ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Het hof legde vandaag een hogere straf op dan de rechtbank in Middelburg eerder. Die veroordeelde de man in 2020 tot een celstraf van 6 jaar. “Een celstraf van 6 jaar brengt de ernst van het bewezenverklaarde onvoldoende tot uitdrukking”, aldus het hof vandaag.

“Het hof neemt het de man erg kwalijk dat hij een kleine weerloze baby zo gewelddadig heeft behandeld. Wat de zaak nog ernstiger maakt is dat de baby door zijn eigen vader, die hem juist zou moeten beschermen, zó is mishandeld dat hij hierdoor is komen te overlijden. Juist bij zijn vader had hij veilig moeten zijn. Het is algemeen bekend dat een baby door zulk geweld kan overlijden. De man heeft daarmee - op zijn minst genomen - de aanmerkelijke kans op de dood van zijn kind bewust aanvaard”, zo stelt het hof.

Onderzoek
De afgelopen jaren werd veel onderzoek gedaan in de zaak. Na het overlijden deden ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek. Het gezin was namelijk bekend bij hulpverlenende instanties. In januari 2018 werd geconcludeerd dat er goede intenties en inspanningen waren bij de professionals maar dat de hulpverlening desondanks tekort schoot. Naar aanleiding van het incident moesten de betrokken partijen een verbeterslag maken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vaes (17-3-2021 om 13:46)
Terecht.... Kan niets anders zeggen.
ger (17-3-2021 om 11:03)
sja triests, neem aan dat de dader het niet bewust deed om het kind te vermoorden, je moet het wel weten als volwassen kerel dat je een kind niet zomaar kan schudden. In ieder geval meerdere slachtoffers in deze tragedie, sterkte voor de familie.
renee (16-3-2021 om 19:53)
Nog veel te weinig die straf. Maar ja het kindje is er niet meer door zo,n idioot. Ze moeten hem zelf iedere dag een poosje tussen een verfbussen schud machiene klemmen. Dan kan hij het voelen hoe dat is. Acht jaar opsluiten kost een vermogen voor de gemeenschap.
Joop (16-3-2021 om 18:10)
En terecht!! Had nog wel langer gemogen!! Een klein onschuldig kindje.. zó triest..
Cookie-instellingen beheren