Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
65 files van totaal 248 km

9 Verdachten Portunus vrij, OM: '1,2 miljoen verdiend'

Toegevoegd: 02-04-2021, 16.48 uur
De politie hield op 1 juli vorig jaar tijdens een grote actiedag acht verdachten aan.
De politie hield op 1 juli vorig jaar tijdens een grote actiedag acht verdachten aan.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

BREDA - Negen van de tien verdachten in de zaak 'Portunus' zijn weer op vrije voeten. In dit grootschalige onderzoek werd door de politie opgetreden tegen de georganiseerde invoer van harddrugs in de haven van Vlissingen. Naar nu blijkt is door de verdachten naar schatting 1,2 miljoen aan crimineel vermogen verdiend. Dit stelt althans het Openbaar Ministerie (OM) in de einddossiers van het omvangrijke onderzoek.


Voor de rechtbank in Breda verschenen vandaag tijdens de regiezitting tien verdachten. Dit zijn er twee meer dan begin januari tijdens een eerdere tussentijdse zitting. Eén verdachte werd in november 2020 in een ander onderzoek aangehouden, maar hij is ook verdachte in onderzoek Portunus, zo legt het OM uit. In januari arresteerde de politie de tiende verdachte.

De eerste arrestaties in het onderzoek werden op 1 juli vorig jaar gedaan. Tijdens één van de grootste politieacties in Zeeland tot dan toe werden acht verdachten opgepakt. Tijdens de actiedag werden diverse computers, telefoons en bestanden in beslag genomen. Volgens het OM had dat er mee te maken dat de focus van het onderzoek lag op de achterliggende organisatie waarbij corrupte havenmedewerkers werden ingezet op georganiseerde schaal drugs in te voeren.

Mede op basis van informatie uit versleutelde PGP-telefoons denkt het OM dat de verdachten, in wisselende samenstellingen, drie criminele organisaties vormen. Zij hielden zich ieder voor zich bezig met de georganiseerde invoer van harddrugs in de haven van Vlissingen. Het OM houdt de verdachten verantwoordelijk voor verschillende strafbare feiten. Het gaat onder meer om de grootschalige invoer van verdovende middelen, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit.

Ordners
“De drie einddossiers beslaan in totaal 45 ordners en hierin staat ook beschreven dat de verdachten aangeslagen worden voor in totaal ruim 1,2 miljoen euro. De bedragen variëren per persoon. Het OM is van plan om voor iedere individuele verdachte een ontnemingsvordering aan te brengen tijdens de inhoudelijke zitting”, zo laat een woordvoerder van het OM vandaag weten.

De officieren van justitie bepleitten vandaag om de voorlopige hechtenis van negen verdachten te verlengen. De rechtbank ging hier niet in mee en schorste de hechtenis. Dit betekent dat zij op vrije voeten komen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Eén van de tien verdachten is in een andere strafzaak gedetineerd. Over zijn voorlopige hechtenis heeft de rechtbank daarom geen beslissing genomen.

De rechtbank legde de nu vrijgelaten personen wel voorwaarden op zoals een gebiedsverbod voor het havengebied. “De negen blijven uiteraard wel formeel verdachte in het onderzoek”, zo benadrukt het OM.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tom Helgers (3-4-2021 om 15:53)
@Merien en ger: dat spul komt er niet mee weg en maar tijdelijk vrij. De echter rechtszaak moet nog komen. Dit was alleen om te bepalen of ze tot de rechtszitting in gevangenschap moesten blijven. Dit komen echt wel aan de beurt hoor!
merien (3-4-2021 om 09:01)
dat spul komt daar gewoon mee weg, de bananen republiek doet niks met die figuren
ger (2-4-2021 om 22:33)
huh vrij en geplukt worre, das raar maar die centjes gaan ze nooit vangen als ze al die crimi's nie gevangen houden
Douwe dabert (2-4-2021 om 18:42)
Mooi, en dan nu die honden helemaal leeg plukken, Mooi weer spelen over de rug van een ander z'n leven.
Cookie-instellingen beheren