Weerbericht:
Veel zon en droog, maandag landinwaarts zomers warm
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 5 km

Reeks vernielingen rondom Veerse Meer

Toegevoegd: 09-04-2021, 08.48 uur
Reeks vernielingen rondom Veerse Meer
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

VEERE - De afgelopen maanden zijn meerdere keren vernielingen gepleegd aan steigers en recreatievoorzieningen rondom het Veerse Meer. Ook werd meermaals brand gesticht. Het Waterschap Scheldestromen meldt dat al voor duizenden euro's schade is aangericht.


Begin april was de meest recente vernieling, zo meldt het waterschap. In de buurt van jachthaven Oostwatering in Veere brandde een waterski-steiger af, een dag nadat deze was geplaatst. Het waterschap voert met andere partijen jaarlijks controles uit rondom het Veerse Meer. Bij overtredingen worden boetes uitgedeeld, maar schades zijn natuurlijk alleen te verhalen als de dader bekend is. Het waterschap roept daarom op om de politie te bellen als vernielingen worden waargenomen.

Volgens het waterschap heeft de organisatie vaker te maken met vernielzucht. Ook zijn diefstal, zwerfvuil en het crossen door natuurgebieden aan de orde van de dag. “Vaak gaat het om het omknakken van jonge bomen, het ombuigen van verkeersborden en het vernielen van picknicksets. Soms worden ook hekken, moeren en sloten bij stuwen en gemalen omgebogen, zonnepanelen of verkeerstellers gestolen of gebouwen beklad. Ook vindt het waterschap zwerfvuil in de berm of bij de sloot. Dit gaat meestal om huisvuil, drugsafval of zelfs om een lading autobanden”, aldus een woordvoerder.

Volgens het waterschap zorgen alle vernielingen voor hoge maatschappelijke kosten. “De vernielingen moeten immers hersteld worden, objecten moeten vervangen worden of opnieuw worden aangeschaft. Waterschapsmedewerkers steken extra uren in het herstellen en opruimen”, zo legt de organisatie uit in een persbericht. Het waterschap schat de jaarlijkse kosten op enkele tienduizenden euro’s. "Dit bedrag valt hoger uit als er ook nog synthetisch drugsafval moet worden opgeruimd", aldus het waterschap.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marina Klaass (9-4-2021 om 12:22)
Uiteindelijk bestaat de kans dat de kosten verhaald gaan worden op de burger dmv verhoging van de waterschapsbelasting. Er is ook altijd nog de keus om iets goeds te doen in je vrije tijd. Dat geeft stukken meer voldoening
Jaap (9-4-2021 om 12:20)
Stoppen met de softe Nederlandse aanpak van dit tuig. Een opvoedingskamp, bijv. in het Sloegebied, met een keihard regime. Had mooi gepast in het compensatiepakket voor de marinierskazerne, een gemiste kans.
Kees (9-4-2021 om 10:00)
Je krijgt steeds meer anarchie onder de jeugd. Tijd om ze jeugddetentie te geven van een paar jaar.
AntiGSM (9-4-2021 om 09:44)
Allemaal het gevolg van het "nieuwe opvoeden" en de jeugd met hun zielige "we mogen niks en we kunnen niks" dankzij Corona dus doen we dit maar. Nederlandse jeugd is compleet van het pad af, komt nooit meer goed geloof me!
Johan (9-4-2021 om 09:40)
Sommige mensen zijn toch rare wezens die sinds het tijdperk van de holbewoners nog weinig aan beschaving hebben gewonnen: Als er iets fatsoenlijks in de openbare ruimte staat, dan maken ze dat direct kapot. Ik denk dat deze types ook uit achterbuurten komen waar alles stuk is en waar overal bergen rotzooi liggen. Als ze iets zien wat netjes of heel is, dan krijgen ze kortsluiting in de kop of zo.
Cookie-instellingen beheren