Weerbericht:
Enkele stevige regen- en onweersbuien
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 10 km

Reeks vernielingen rondom Veerse Meer

Toegevoegd: 09-04-2021, 08.48 uur
Reeks vernielingen rondom Veerse Meer
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

VEERE - De afgelopen maanden zijn meerdere keren vernielingen gepleegd aan steigers en recreatievoorzieningen rondom het Veerse Meer. Ook werd meermaals brand gesticht. Het Waterschap Scheldestromen meldt dat al voor duizenden euro's schade is aangericht.


Begin april was de meest recente vernieling, zo meldt het waterschap. In de buurt van jachthaven Oostwatering in Veere brandde een waterski-steiger af, een dag nadat deze was geplaatst. Het waterschap voert met andere partijen jaarlijks controles uit rondom het Veerse Meer. Bij overtredingen worden boetes uitgedeeld, maar schades zijn natuurlijk alleen te verhalen als de dader bekend is. Het waterschap roept daarom op om de politie te bellen als vernielingen worden waargenomen.

Volgens het waterschap heeft de organisatie vaker te maken met vernielzucht. Ook zijn diefstal, zwerfvuil en het crossen door natuurgebieden aan de orde van de dag. “Vaak gaat het om het omknakken van jonge bomen, het ombuigen van verkeersborden en het vernielen van picknicksets. Soms worden ook hekken, moeren en sloten bij stuwen en gemalen omgebogen, zonnepanelen of verkeerstellers gestolen of gebouwen beklad. Ook vindt het waterschap zwerfvuil in de berm of bij de sloot. Dit gaat meestal om huisvuil, drugsafval of zelfs om een lading autobanden”, aldus een woordvoerder.

Volgens het waterschap zorgen alle vernielingen voor hoge maatschappelijke kosten. “De vernielingen moeten immers hersteld worden, objecten moeten vervangen worden of opnieuw worden aangeschaft. Waterschapsmedewerkers steken extra uren in het herstellen en opruimen”, zo legt de organisatie uit in een persbericht. Het waterschap schat de jaarlijkse kosten op enkele tienduizenden euro’s. "Dit bedrag valt hoger uit als er ook nog synthetisch drugsafval moet worden opgeruimd", aldus het waterschap.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
pieternel (10-4-2021 om 12:12)
Jaap wat zeg je nou [email protected]! Die tere kinderzieltjes zo behandelen dat kan toch niet!!! Het zijn allemaal prinsen en prinsesjes en hebben geen opvoeding gehad, ik geef je overigens groot gelijk, straffen die handel en niet zo mee smuilen met "och wat zijn ze zielig in deze corona tijd kunnen ze niets?"IK zie anders geoeg jongelui bij elkaar en zich vermaken hoor, en anders zoek je maar een hobby. Het zijn grotendeels watjes tegenwoordig.
Michel (10-4-2021 om 10:46)
@AntiGSM, je heeft helemaal gelijk. Bepaalde groepen jeugd zijn helemaal losgeslagen.Deze dienen keihard aangepakt te worden. Maar dan geen onbenullig HALT strafje.
AntiGSM (10-4-2021 om 00:16)
@Emergo; wat zeg je zoveel is er niet veranderd??? Sinds de komst van de smartphone is de jeugd (een heel groot deel) omgetransformeerd tot een zeer vervelend en hardnekkig ras. Dankzij die dingen drukken ze op een paar knoppen en verzamelen duizenden zich (zie de rellen laatst) en slopen ze alles wat los en vast zit! Ik ben vroeger ook geen lieverdje geweest (alleen maar in aanraking politie met opgevoerde brommers) en we dronken ook regelmatig veel te veel maar wij sloopten NIETS!!!! Ik heb de laatste jaren toch al behoorlijk wat autobranden gezien en enorm veel gesloop overal.... Ik vind dat het keihard achteruit hobbelt!
Emergo (9-4-2021 om 14:25)
@AntiGSM dat soort opmerkingen heb ik 40 jaar geleden ook al gehoord. Zo heel veel is er niet veranderd. Het overgrote deel van de jeugd deugt wel degelijk.
Ger (9-4-2021 om 14:15)
Maatschappelijke kosten?? Een waterskisteiger? Te erg voor woorden deze vernielingen maar dus ook het aanleggen van zulke dure zaken voor maar een select groepje mensen! Ik zou graag zien dat dit maatschappij geld beter besteed gaat worden.
bram goeree (9-4-2021 om 13:16)
ik en veel anderen pleiten al veel langer voor zwaarder straffen en alle kosten op de daders verhalen .ook het onderzoek en het politie werk .dit is de enigste manier om aan vernielingen een eind te maken het softe beleid in Nederland gaat dit niet oplossen .het word hierdoor enkel maar erger. heren rechters luister een naar jullie bevolking en wees niet zo eigenwijs .jullie ''beleid'' lost niks op
Cookie-instellingen beheren