Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Paaltjes hinderen ambulancebroeders

Toegevoegd: 07-02-2007, 14.54 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
NEELTJE JANS - Winkelcentra, campings, jachthavens en natuurgebieden; ze zijn de Regionale Ambulance Voorziening Zeeland (RAVZ) een doorn in het oog. Met de beste bedoelingen zijn deze terreinen afgesloten door paaltje of slagboom. Maar je zal er maar zwaargewond liggen, terwijl de ambulance voor de slagboom staat.

"Het Havenplein in Zierikzee kun je langs twee straten bereiken. Tijdens de donderdagmarkt is het plein afgesloten. Prima, maar nou verzinnen ze het om voor elke straat een ander type paaltje te gebruiken", vertelt Reinald Bakker, ambulanceverpleegkundige en lid van de werkgroep verkeershinder van de RAVZ. Zo kon het gebeuren dat de ambulances op Schouwen-Duiveland tot voor kort waren uitgerust met twee bossen van elk veertig sleutels, pennen en haken. Bakker: "Het is inmiddels al wat verbeterd, hoor. Tegenwoordig hebben we nog maar vijftien sleutels aan de bos. Maar vergeet niet dat de Bevelandse ambulances die ook moeten hebben. Die rijden ook op Schouwen-Duiveland als onze eigen twee wagens al in actie zijn."

Maar het kan nog gekker. De Vroonweg tussen Renesse en Haamstede. Bakker: "Bij de afsluiting van die weg waren gemeente, provincie, Staatsbosbeheer en nog wat clubs betrokken. Die communiceren niet met elkaar. Dan had je een sleutel van de afsluitpaal. Maar dan vond een andere organisatie weer dat er nog te veel verkeer kwam en dat zetten ze een extra kop op die paal met weer een ander slot."

Bakker wil niet te hard schoppen tegen de overheden. "Sinds kort geeft de gemeente alle afsluitingen aan ons door en bij de plannen met de Kraaijensteinweg is ons om advies gevraagd. Gelukkig is het nu zo ver dat het doordringt dat wij er ook nog zijn. Bij de provincie gebeurt dat ook al."

Tot genoegen van Bakker werken een aantal campings in Zeeland al met zogenoemde 'calamiteitenkasten'. In deze gele kastjes bij de ingang van campings en bungalowparken zitten een sleutel, een plattegrond en een briefje met het telefoonnummer van de beheerder. Bakker: "In de auto hebben wij dan weer de zogenoemde moedersleutel, die op alle calamiteitenkasten past. Die sleutel zit in een kluisje in de auto en dat kluisje kan op afstand door de meldkamer worden geopend. Elke opening wordt geregistreerd."

Dat laatste is terecht, vindt Bakker. "Want het gaat om het vertrouwen van de campingeigenaren."

Nog beter zou het volgens Bakker zijn als de meldkamer niet het kluisje in de ambulance, maar de calamiteitenkast op de camping op afstand zou kunnen openen. "Dat is iets voor de toekomst."

Bakker wil geen sleutelbossen meer. "We moeten in Zeeland naar een eenduidig systeem waar politie, brandweer en wij gebruik van kunnen maken. We houden de druk erop. En dat moet, willen we de norm van maximaal vijftien minuten aanrijtijd halen."

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren