Weerbericht:
Vannacht helder, overdag zonnig en landinwaarts zomers warm
Verkeersinformatie:
Geen files

BSO's weer open, verder geen versoepelingen

Toegevoegd: 13-04-2021, 19.11 uur - Update: 13-04-2021, 19.21 uur
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie vanavond.
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie vanavond.
© Foto: Rijksoverheid
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf maandag mag de buitenschoolse opvang weer helemaal open. Verdere versoepelingen, zoals die van bijvoorbeeld buitenterrassen in de horeca, zitten er nog niet in. Dat heeft het demissionaire kabinet vanavond bekend gemaakt tijdens de coronapersconferentie.


De meeste maatregelen blijven zoals gezegd gehandhaafd. De avondklok blijft dus ook van kracht. Eerder was door onder meer burgemeesters opgeroepen om horecazaken hun buitenterrassen weer te laten open vanaf 21 april maar het kabinet ziet daarvoor nog geen mogelijkheden. Het aantal dagelijkse coronabesmettingen ligt simpelweg te hoog, zo gaf minister-president Rutte vanavond aan. Wel zei hij dat vanaf maandag 19 april voor de buitenschoolse opvang (BSO) dezelfde regels gaan gelden als in het basisonderwijs. Dat betekent dat de BSO's weer open mogen maar dat na een positieve test bij een kind of begeleider de gehele groep thuis in quarantaine gaat.

Stappenplan
Volgens Rutte is het mogelijk verder te versoepelen als Nederland over de piek van de derde golf heen raakt. Rutte: “Als we over die piek heen raken, durven we risico’s van verdere versoepeling aan. Met kleine stappen aan het begin en ongetwijfeld grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd." Rutte zei vanavond dat vanaf nu de situatie per week wordt bekeken en dat op 20 april een nieuwe persconferentie volgt. Minister Hugo de Jonge gaf aan dat zal dan duidelijk worden of vanaf 28 april versoepelingen mogelijk zijn zoals het loslaten van de avondklok. Ook zouden dan thuis weer twee mensen mogen worden ontvangen, zouden de terrassen van de horeca onder voorwaarden wellicht open kunnen en zouden er weer meer mogelijkheden moeten kunnen worden in de winkels. Rutte benadrukte wel dat 28 april geen harde datum is.

De Jonge noemde het op zijn beurt ook een mogelijkheid dat vanaf 26 april studenten in het hoger onderwijs en aan de universiteiten onder voorwaarden weer minimaal één dag per week les kunnen krijgen op locatie. Hiervoor zouden ook sneltesten ingezet gaan worden. Verderop in het stappenplan, op zo'n vroegst vanaf 11 mei, zouden pretparken en dierentuinen weer toegankelijk moeten worden. Ook zouden zwembaden en sportscholen hun deuren dan onder voorwaarden weer kunnen openen.  Tot de zomer zouden dan steeds verder maatregelen moeten worden afgebouwd. Uiteindelijk moeten dan alleen de basismaatregelen van handen wassen, afstand houden en het testen bij klachten overblijven. Volgens de planning heeft overigens begin juli iedereen vanaf 18 jaar die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Actuele situatie in Zeeland
Afgelopen week werden in Zeeland 1.099 positieve coronatest gemeld. Zeeland zit daarmee nog steeds op het risiconiveau 'zeer ernstig' in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Afgelopen week werden omgerekend 292 positieve tests afgenomen per 100.000 inwoners. Om op het niveau 'ernstig' te komen moet dit aantal onder de 250 liggen.

Ook voor wat betreft de ziekenhuisopnames zitten we op het niveau 'zeer ernstig'. Dit aantal staat nu op 81 per 1 miljoen inwoners per week. De grens voor dit niveau ligt op 27 per 1 miljoen inwoners per week. Het aantal Zeeuwen waarbij tot nu toe (sinds de eerste uitbraak vorig jaar) corona is vastgesteld ligt inmiddels op 22.874. Van hen zijn er 655 in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Het totale aantal overlijdens staat op 230.

Later meer

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Hans is Bang (14-4-2021 om 09:44)
Tja, iets met een ezel en een wortel. Als we stoppen met testen zijn de besmettingscijfers zo gedaald. En als iedereen nou eens zou stoppen met het dragen van zo'n muilkorf, dan is deze "pandemie"zo weer vergeten. Bevrijd jezelf, ga weer leven!
Cookie-instellingen beheren