Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

PvdA wil eigen traumaheli voor Zeeland

Toegevoegd: 07-02-2007, 18.24 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
HULST - De Zeeuwse PvdA wil de spoedhulp in Zeeland optimaliseren met de inzet van een eigen traumahelicopter en motorambulances.

PvdA-lijsttrekker en gedeputeerde Maria le Roy kondigde daar maandagravond onderzoeken naar aan. Ze deed dat tijdens het zorgdebat van haar partij, in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart. De belangstelling voor de bijeenkomst in Den Dullaert in Hulst was met ongeveer veertig belangstellenden matig.

De toekomst van de zorgverlening in Zeeuws-Vlaanderen was de kapstok waaraan de discussie was opgehangen. Le Roy liet in haar inleiding weten dat de zorg in Zeeland slimmer georganiseerd moet worden met een aanbod dat zo dicht mogelijk bij de mensen ligt.

Ze schetste het beeld van de huisarts die op het platteland werkt in een gezondheidscentrum waar ook kleine behandelingen kunnen plaatsvinden. In dat centrum is ook een apotheek gevestigd. De PvdA is er verder voorstander van om de ziekenhuiszorg op drie locaties in Zeeland te behouden. Daarnaast wil de partij intensieve samenwerking tussen die drie ziekenhuizen stimuleren.

De optimalisering van de ambulancehulpverlening is in de visie van de sociaal-democraten noodzakelijk, 'want Zeeland heeft een hoog risicoprofiel en een slechte wegenstructuur'.

Nog voor de zomer moet de motorambulance volgens le Roy bij wijze van proef inzetbaar zijn. "Deze snelle hulpverleners kunnen zeker in het toeristenseizoen prima werk verrichten. Ze zijn inzetbaar op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de stranden en zijn uitstekend uitgerust. Het enige dat ze niet kunnen, is patiënten meenemen."

Zo'n motorfiets beschikt grotendeels over dezelfde apparatuur als een gewone ambulance. Hartbewakingsapparatuur is onder andere een onderdeel van de basisuitrusting, naast reguliere medicijnen en hulpmiddelen. De motorambulance toont vooral zijn nut in spoedeisende situaties en als er snel eerste hulp geboden moet worden.

Een reguliere ambulance kan dan alsnog voor assistentie zorgen en eventueel het vervoer naar een ziekenhuis voor zijn rekening nemen. Verschillende regio's in ons land hebben al succesvolle ervaringen met de motorambulance.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren