Weerbericht:
Vandaag af en toe zon, een enkele bui en een stevige wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Boetes voor online beledigingen na arrestatie bij demonstratie

Toegevoegd: 16-04-2021, 09.51 uur
Boetes voor online beledigingen na arrestatie bij demonstratie
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Twee personen die naar aanleiding van een aanhouding op 7 maart na een demonstratie in Middelburg agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) online hadden beledigd, hebben een boete gekregen van 500 euro. Een derde persoon moet zich voor de rechter verantwoorden. Mogelijk worden nog meer mensen vervolgd.


Op zondagochtend 7 maart had een groep personen zich verzameld op het Molenwater in Middelburg. Ze verklaarden daar samen 'koffie te gaan drinken'. Politieagenten en BOA's wilden de deelnemers samen controleren maar de situatie escaleerde en uiteindelijk werd een 55-jarige man uit Gapinge aangehouden. Van het voorval werd een filmpje gemaakt dat veelvuldig werd gedeeld op social media. De video riep een hoop emoties op en leidde volgens de politie ook tot "serieuze online bedreigingen" gericht aan de agenten en BOA’s die in het filmpje te zien waren.

De recherche stelde een onderzoek in naar de bedreigingen en wist de identiteit te achterhalen van een aantal personen die online beledigende reacties hadden geplaatst. "Twee verdachten zijn de afgelopen tijd gehoord. Ze hebben van het Openbaar Ministerie (OM) een strafbeschikking gekregen van 500 euro. Een derde verdachte die geen gehoor gaf aan de oproep van de politie om naar het politiebureau te komen voor verhoor krijgt een dagvaarding en zal zich later bij de rechter moeten verantwoorden", zo laat de politie vanochtend weten.


Onacceptabel
Er loopt nog onderzoek naar verschillende andere social media accounts waarbij de recherche wil achterhalen wie er achter zit. Vanuit deze accounts wordt bedreigd, beledigd en klinkt opruiende taal. Ook deze mensen lopen kans aangehouden te worden. De politie, het OM en de gemeente laten weten het onacceptabel te vinden dat politieagenten en BOA’s bedreigd en beledigd worden. "Stop met het (online) beledigen en bedreigen van politieagenten en andere hulpverleners. Het is niet normaal! Bovendien loop je de kans om uiteindelijk een boete te krijgen of de gevangenis in te gaan", zo stelt de politie vandaag.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michel (19-4-2021 om 10:56)
@Jan, als je je gewoon gedraagd dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Jan (18-4-2021 om 13:19)
De politie en boa maken het hier zelf naar door hun arrogante houding. Mensen krijgen een hekel of zelfs een haat naar de overheid, omdat deze instanties door en door corrupt zijn. Bedreigingen vind ik persoonlijk te ver gaan, maar kan begrijpen dat als mensen persoonlijk met de huidige vvd corruptie geconfronteerd worden het er tegen de politie uitgegooid word. Doordat de politie harder gaat optreden krijg je van de burgers hardere reacties terug. Geweld lokt geweld uit.
Michel (17-4-2021 om 13:41)
@claudia, griezelige ontwikkeling !!! daar maken de mensen het naar, als men normaal leeft is er geen vuiltje aan de lucht.
Vlissinger (17-4-2021 om 11:50)
@Tuur is het wel eens bij u opgekomen dat deze manier van koffiedrinken in het park provocerend bedoeld was om zodoende een reactie uit te lokken waarbij ze met hun filmpjes het slachtoffer kunnen uithangen?
claudia (17-4-2021 om 09:58)
naar mijn mening gaat dit veel te ver, aan beide kanten.. ik begrijp dat bedreigen bestraft moet worden, geen twijfel aan hier..beledigen op deze manier bestraffen gaat me wel te ver. ik vind het zo onderhand een enge bedoening worden hier, dit is wel degelijk een politiestaat zo ondertussen. dat je mensen aanpakt die geweld plegen, adressen openbaar maken, bedreigen, oproepen tot geweld en de boel slopen kan ik snappen maar ze gaan zo ondertussen wel erg ver om de mensen onder de duim te houden..griezelige ontwikkeling.
Koos P. (17-4-2021 om 01:40)
Blijkbaar denken veel mensen, net als Johan hieronder, dat je op internet alles kan en mag. Fijn dat de overheid toch laat merken dat de vork net even anders in de steel zit. En Johan, wees blij dat we hier niet zoals in China zijn. Anders zat jij nu misschien wel in een strafkamp.
Cookie-instellingen beheren