Weerbericht:
Half tot zwaar bewolkt en enkele buien, morgen overdag perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Rechtbank heeft zorgen over situatie jeugdzorg in Zeeland

Toegevoegd: 22-04-2021, 13.53 uur
Rechtbank heeft zorgen over situatie jeugdzorg in Zeeland
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Kinderrechters uit de rechtbank Zeeland-West Brabant luiden de noodklok. Het punt is bereikt dat de rechtbank in Middelburg verzoeken tot ondertoezichtstelling behandelt zonder dat er een jeugdzorgaanbieder beschikbaar is om deze uit te voeren. Na de voortdurende onduidelijkheid over het voortbestaan van de Zeeuwse jeugdzorgaanbieder Intervence, is er onlangs ook een streep gezet door het voortbestaan van de jeugdzorgaanbieder Briedis.  


Een ondertoezichtstelling is het geven van gedwongen hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen. De overheid grijpt daarmee in in de opvoedingssituatie. Alleen als kinderen ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd, kan een rechter een ondertoezichtstelling uitspreken. Dat er nu in Zeeland geen jeugdzorgaanbieder in staat is om deze gedwongen hulpverlening op zich te nemen, is volgens de kinderrechters dan ook zeer schrijnend. 

De zorgen van de kinderrechters passen in het beeld dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Kinderombudsman, Nationale Ombudsman, Nederlandse Zorgautoriteit en Raad voor Volksgezondheid & Samenleving eerder deze week schetsten. Het gaat daarbij niet alleen om de zorgen over het ontbreken van jeugdbeschermers voor nieuwe ondertoezichtstellingen, maar ook om de lange wachtlijsten waar kinderen en gezinnen mee te maken hebben.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Joris (23-4-2021 om 07:28)
De rechtbank accepteert ongelezen alle rapporten van de Raad voor de Kinderbescherming en van jeugdzorg als waarheid en vonnist aldus. Als je zo weinig interesse hebt in het belang van de gezinnen waar het over gaat is het erg hypocriet om nu zorgen te uiten. Verder ben ik het met Tom eens, afschaffen die bende, alle dossiers openbaar en laat de strafrechtzaken wegens valsheid in geschrifte en machtsmisbruik tegen de medewerkers beginnen.
Tom (22-4-2021 om 18:26)
En terecht, jeugdzorg zorgt ervoor dat families uit een vallen omdat ze geen goede toevoeging hebben. Eveneens met reclassering. Allemaal 1 grote bende en moet afgeschaft worden .
Mark (22-4-2021 om 17:28)
Ach beter 20 jaar te laat dan niet
Piet (22-4-2021 om 14:55)
We hebben al zo veel noodklokken horen luiden in deze kwestie. Bravo Jeugdwethouders in zeeland. Verder het bekende glas,plasverhaal. Wat diep en diep triest voor de kinderen en gezinnen die er van afhankelijk zijn
Cookie-instellingen beheren