Weerbericht:
Vannacht en in de ochtend wolkenvelden. In de middag veel zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie waarschuwt voor oververhitting bij huisdieren

Toegevoegd: 01-06-2021, 21.48 uur
Politie waarschuwt voor oververhitting bij huisdieren
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - In verband met de warmte in de komende dagen waarschuwt de politie voor oververhitting bij huisdieren. Volgens de politie gaat het niet alleen om dieren die in voertuigen achtergelaten worden, maar ook daarbuiten.


Zo geven de agenten aan dat dieren tijdens de warme dagen vooral behoefte hebben aan een koele ondergrond, een schaduwplek en een bak vers water. Overmatige inspanning is geen goed idee volgens de politie. De agenten geven aan dat zelfs wanneer de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, het binnen al gauw ondragelijk warm en benauwd wordt.

Als de auto in de volle zon staat, dan kan de temperatuur al binnen tien minuten oplopen tot 80 graden Celsius. De combinatie van een hoge omgevingstemperatuur met geringe ventilatie, zoals een raam op een kiertje, is voor honden zeer riskant. Omdat honden hun warmte moeizaam kwijt raken, hebben zij daardoor sneller last van de warmte. Zij kunnen nauwelijks zweten zoals wij mensen.

Honden kunnen alleen transpireren via hun voetzolen. De overige overtollige warmte verliest een hond door te hijgen. Als de temperatuur dusdanig hoog wordt, is hijgen onvoldoende om af te koelen. De lichaamstemperatuur van de hond zal dan snel stijgen tot een gevaarlijke hoogte. Uiteindelijk raakt het dier uiteindelijk buiten bewustzijn.

De politie geeft ook tips voor mensen die een dier in nood zien. Allereerst benadrukken de agent dat men in spoedgevallen meteen 114 moet bellen. Hierop wordt de beller meteen naar de juiste hulpdienst doorverbonden. Als mensen een dier in nood zien waarbij er geen spoed geboden is, dan luisteren de agenten naar je verhaal en maken we waar mogelijk een melding aan.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren