Weerbericht:
Eerst op meerdere plaatsen mist, overdag geleidelijk zonnige perioden
Verkeersinformatie:
Geen files

Nieuwe versoepelingen: alles mag weer op 1,5 meter afstand

Toegevoegd: 18-06-2021, 19.11 uur
Nieuwe versoepelingen: alles mag weer op 1,5 meter afstand
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - Zoals verwacht worden de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen vervroegd naar 26 juni. De grootste versoepeling is dat de mondkapjesplicht gedeeltelijk verdwijnt. Ook is alles weer toegestaan mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden.


Over die versoepeling is lang getwist, maar uiteindelijk is de knoop doorgehakt. Vanaf zaterdag 26 juni hoeven mensen geen mondkapjes meer te dragen, behalve in het openbaar vervoer, op het vliegveld en op plekken waar het onvermijdelijk is dat de afstand niet gehouden kan worden. Dat adviseerde het Outbreak Management Team eerder al aan het kabinet. Dat advies wordt nu overgenomen. 

De anderhalvemeterregel verdwijnt voorlopig niet. Tot minimaal half augustus moeten mensen de onderlinge afstand blijven houden. Een andere versoepeling is dat het advies om het maximaal aantal bezoekers van vier personen vervalt. Nu is de groepsgrootte onbeperkt mits het op anderhalve meter is. Ook buiten zit er geen limiet meer op groepsgroottes.

Verder mogen cafés en restaurants langer openblijven. Op dit moment moet de horeca om 22:00 uur de deuren sluiten, vanaf 26 juni mogen zij zelf de tijden bepalen. Ook mag alcohol op ieder moment verkocht worden. Ook mogen restaurants meer bezoekers ontvangen op anderhalve meter afstand.

Daarnaast mogen theaters en bioscopen meer bezoekers ontvangen op anderhalve meter. Ook mogen discotheken en nachtclubs per 26 juni weer open gaan. Wel moeten bezoekers van tevoren een coronatest doen. Als die negatief is, mogen die mensen naar binnen.

Waar het afgelopen jaar het advies om zoveel mogelijk thuis te werken werd herhaald, komt dat nu voor een deel te vervallen. Als mensen op hun werkplek genoeg afstand kunnen houden tot hun collega's, mogen zij weer naar kantoor. Als afstand houden niet mogelijk is, blijft het devies om zoveel mogelijk thuis te werken.

De basisregels, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten, blijven voorlopig van kracht. Door de versoepelingen zijn dit de enige regels die nog blijven bestaan.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Walter (19-6-2021 om 09:16)
fijn allemaal maar er is nog steeds een groep mensen die zich niet hebben vaccineren moet je daar dan 3 meter afstand van houden en hoe herken je ze want dat zijn de dragers van de volgende golf
Cookie-instellingen beheren