Weerbericht:
Vandaag veel zon en zomers warm. Donderdag later regen en (onweers)buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie waarschuwt voor fraude met bankpassen

Toegevoegd: 24-06-2021, 14.45 uur
Politie waarschuwt voor fraude met bankpassen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De politie doet sinds april van dit jaar onderzoek naar negen incidenten met betrekking tot fraude met bankpassen. De zaken vonden door heel Zeeland plaats en de politie waarschuwt, vooral oudere, mensen voor deze vorm van diefstal.


Volgens de politie gaan de dieven als volgt te werk: Burgers worden gebeld door iemand die zegt werkzaam te zijn bij een bank. Hij of zij vertelt dat er zojuist is gepoogd is geld van de rekening van de slachtoffers te halen en houdt een verhaal over de gevaren hiervan. De man of vrouw vraagt vervolgens aan de geschrokken slachtoffers om hun pincode in te spreken en achterhaalt op slinkse wijze hun adresgegevens.

Vervolgens krijgen zij de opdracht om hun bankpas in een envelop te doen en die mee te geven aan een andere medewerker van de bank die vaak al binnen een uur voor de deur staat. Deze medewerker nemen de envelop in ontvangst en zeggen hiermee direct naar de bank te rijden om de zaak op te lossen.

In werkelijkheid rijden die medewerkers wel direct naar de bank, maar niet om de zaak op te lossen. Ze gaan naar een geldautomaat en halen direct de rekening van de gedupeerde leeg. Soms maken zij wel duizenden euro’s buit.

De politie waarschuwt mensen om hier niet in te trappen. De agenten adviseren om bij een dergelijk telefoontje op te hangen en meteen met de eigen bank te bellen. Zij kunnen vertellen wat er moet gebeuren. Ook zullen zij duidelijk maken dat de bank nooit vraagt om pincodes.

Verder geeft de politie nog tips met betrekking tot de oplichting. Zo adviseren agenten om het daglimiet voor het opnemen van geld niet te hoog te zetten. Ook wordt er aangeraden om bij de bank in te stellen dat men niet teveel ‘rood’ kan staan.

Verder adviseert de politie om geld dat niet direct nodig is zoveel mogelijk over te maken naar de spaarrekening. De agenten vragen mensen om over deze vorm van oplichting te praten met ouders of grootouders om hen van de gevaren bewust te maken. Mocht iemand toch onverhoopt slachtoffer worden van een dergelijke babbeltruc, dan raadt de politie met klem aan om aangifte te doen.

 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren