Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
Geen files

FIOD doorzoekt pand in Middelburg, één aanhouding

Toegevoegd: 30-06-2021, 17.39 uur
FIOD doorzoekt pand in Middelburg, één aanhouding
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Vandaag heeft de FIOD een pand in Middelburg doorzocht in een strafrechtelijke onderzoek naar belastingfraude en valsheid in geschrift. Een 64-jarige man uit Middelburg wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven aan de verboden gedragingen van twee vennootschappen, waardoor te weinig premies sociale verzekeringen werden afgedragen aan de Belastingdienst. Hierdoor is de Nederlandse Staat ruim 1,3 miljoen euro aan sociale premies misgelopen.


Na bevindingen van de Belastingdienst tijdens de controle van aangiften loonheffing is de FIOD een onderzoek gestart. Het vermoeden was dat de aangiften loonheffing onjuist waren en werden onderbouwd met valse verklaringen. Hierdoor werden te weinig sociale premies in Nederland geheven.

Het gaat om een uitzendbureau in een EU-land dat EU-werknemers detacheerde aan een Nederlandse onderneming. Als een werknemer maximaal twee jaar wordt gedetacheerd aan een ander EU-land, blijft hij in beginsel sociaal verzekerd in het land van herkomst en hoeven in Nederland geen sociale premies te worden afgedragen. Daarvoor moet de werknemer wel een A1-verklaring aanvragen in zijn land van herkomst.

Het vermoeden is dat deze A1-verklaringen nooit zijn aangevraagd, maar door de werkgever valselijk zijn opgemaakt met als doel geen premies voor de sociale zekerheid op het loon van de werknemers te hoeven inhouden en af te dragen aan de Belastingdienst in Nederland. Mogelijk zijn deze valse exemplaren gebruikt ter onderbouwing van de aangiften loonheffing.

De FIOD vermoedt dat deze constructie speciaal is opgezet, zodat de verdachte man goedkopere arbeidskrachten in Nederland kon leveren en daarmee een economisch en fiscaal voordeel behaalde. De verdachte gaf leiding aan de vennootschappen en gaf vermoedelijk ook opdracht voor de fraude.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Timsalabim (3-7-2021 om 09:54)
Dit is toch gewoon wat men “ondernemen” noemt? Kansen pakken? Of mag je alleen kansen pakken als Mark Rutte er ook profijt van heeft?
bert kaiser (1-7-2021 om 00:34)
dit kon wel eens het bekende topje van de ijsberg zijn, het stikt van dat soort ondernemingen
Cookie-instellingen beheren