Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
22 files van totaal 62 km

Marktplaats oplichter krijgt jeugddetentie

Toegevoegd: 30-06-2021, 17.46 uur
Marktplaats oplichter krijgt jeugddetentie
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De Amsterdammer R. B. (20) die ervan werd verdacht in 2018 en 2019 ettelijk slachtoffers te hebben gemaakt met phishing is daarvoor vrijdag in Middelburg veroordeeld tot 160 dagen jeugddetentie waarvan 61 voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had 91 dagen cel, een straf gelijk aan het voorarrest geëist.


B. benaderde via Marktplaats een verkoper/slachtoffer Nadat er overeenstemming was over de prijs, ging het gesprek op initiatief van B. verder via WhatsApp. Hij vroeg naar de naam van zijn/haar bank en vervolgens om € 0,01 over te maken via een door hem toegestuurde betaallink. Hij vermeldde daarbij dat hij er op die manier zeker van kon zijn dat de aangever te vertrouwen was en hij niet opgelicht zou worden.

Wanneer de slachtoffers de betaallink openden, zagen zij een website die qua uiterlijk overeenkwam met de website van hun eigen bank. Het slachtoffer vulde vervolgens een aantal persoonlijke gegevens in om de € 0,01 over te maken. Deze gegevens bestonden uit de gebruikersnaam en het wachtwoord van hun bankrekening, het bankpasnummer en/of de vervaldatum van de bankpas.

Als het niet direct lukte, legde B. uit wat de verkoper moest doen of vroeg hij hem/haar het nog een keer te proberen. Deze (nep)website sloeg vervolgens de gegevens op, waarna B. kon inloggen op de bankrekening van zijn slachtoffer en in totaal zo'n 16.000 euro buit maakte.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren