Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

27 jaar gevangenis geëist tegen Syrische terreurverdachte Kapelle

Toegevoegd: 02-07-2021, 14.49 uur
27 jaar gevangenis geëist tegen Syrische terreurverdachte Kapelle
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

KAPELLE - Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag een hoge gevangenisstraf van 27 jaar tegen de Syrische man die in 2019 was opgepakt. De eis werd tegen hem opgelegd op verdenking van het plegen van een oorlogsmisdrijf en voor het leiderschap van een terroristische organisatie. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand vanwege een executie in Syrië voor de rechter staat.


De 49-jarige verdachte kreeg in 2014 asiel in Nederland en vestigde zich in het Zeeuwse Kapelle. Uit Duits opsporingsonderzoek kwam naar voren dat hij mogelijk betrokken was bij oorlogsmisdrijven. In het vervolgonderzoek werd een video gevonden waarop verdachte mogelijk te horen was. Op die video uit 2012 is te zien hoe een gevangengenomen man, een luitenant-kolonel van de Syrische luchtmacht, naar de oever van een rivier wordt geleid en daar met veel schoten wordt geëxecuteerd. In het onderzoek vond de politie meer video’s van deze executie, waaronder een versie waarop de verdachte te zien is.

De verdachte was volgens het OM commandant van een lokale strijdgroep in het oosten van Syrië die zich aansloot bij terreurgroep Jabhat al-Nusra. Deze jihadistische groepering, het Syrische filiaal van Al Qaeda, probeerde op gewelddadige wijze een streng islamitische samenleving op te leggen aan de burgerbevolking. De terreurgroep vocht ook tegen het leger van de Syrische president Assad. “Het staat niet ter discussie dat het leger van Assad en Assad zelf verantwoordelijk zijn voor misdadige mensenrechtenschendingen van de ernstigste soort. De legitimiteit van het verzet tegen het regime van Assad staat in deze zaak ook niet ter discussie. Het gaat in deze zaak om de legitimiteit van de vorm van het verzet. En dat is geen technische kwestie, zoals blijkt uit de beelden van de executievideo. Hier wordt een man standrechtelijk geëxecuteerd zonder enige vorm van proces. Dat is de reden dat verdachte terechtstaat voor een oorlogsmisdrijf”, vertelt de officier van justitie.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte met de executie de regels van het oorlogsrecht geschonden. Daarin is onder meer bepaald dat strijders die gevangen zijn genomen niet gemarteld mogen worden, en niet zonder een vorm van proces mogen worden gedood. Nederland kan de Syriër vervolgen omdat hij hier woont. Vanwege de oorlogssituatie en het ontbreken van een juridische relatie, kon er volgens het openbaar ministerie in Syrië geen onderzoek gedaan worden.

Toch is het volgens het OM gelukt het om de feiten vast te stellen. Zo zijn er diverse getuigen opgespoord en gehoord, in verschillende landen. Een getuige-deskundige heeft geadviseerd over de waardering van de getuigenverklaringen, bezien vanuit de Oost-Syrische stammencultuur. Ook heeft het openbaar ministerie veel aandacht besteed aan verificatie van het videomateriaal, onder meer met behulp van geolocatie en stemherkennend onderzoek. Deskundigen van het NFI kwamen tot de conclusie dat de ondervraging van het slachtoffer aan verdachte kan worden toegeschreven.

De rechtszaak tegen de Syriër uit Kapelle is nog niet afgerond. De rechter zal op 16 juli een uitspraak doen. Dan zal blijken of de rechtbank meegaat in de eis van het openbaar ministerie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
merien (3-7-2021 om 22:35)
was ook aktief in de oude griffo kerk in kapelle nu is heel die club in rouw omdat ze 1 van hun volgelingen opgepakt hebben voor criminele aktieviteiten zoals het afmaken van mensen hopelijk word hij vastgezet voor zijn leven of anders terug naar zijn land
willem (3-7-2021 om 10:27)
beter om de hele familie meteen uit te zetten. wand zijn detentie alleen al kost de staat meer dan 2 miljoen. en jan met de pet mag het betalen. en niet zielig gaan doen over zijn vrouw en kinderen.
Ik (3-7-2021 om 10:11)
Waarom in ons land,straks komen zijn maten naar hier om te moorden. Heel de fam. Terug naar eigen land en daar de gevangenis in. Hij zal niet de enige zijn die in ons land woont.
Timsalabim (3-7-2021 om 09:52)
Het OM kan eisen wat ze willen, de rechter legt ALTIJD een lagere straf op dan de eis; dat wordt dus 27 jaar cel waarvan 26,8 jaar voorwaardelijk en daarna lekker terug naar Kapelle; huurwooninkje bezet houden enzo…. Fan-tas-tisch!!!
Jose (3-7-2021 om 01:05)
@Carette; Of je de vrouw en zijn zeven kinderen tot een soort van dwangarbeid moet veroordelen, vind ik echt een heikel punt. Hebben zij daar schuld aan?
Caretta (2-7-2021 om 23:20)
En uiteraard alle kosten terugbetalen wegens onterecht tijdelijk asiel. Vrouw en 7 kinderen kunnen volle bak gaan werken en dan heel gauw wegwezen!
Cookie-instellingen beheren