Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
119 files van totaal 423 km

Politie waarschuwt voor toenemende bankpasfraude in Zeeland

Toegevoegd: 13-07-2021, 16.22 uur
Politie waarschuwt voor toenemende bankpasfraude in Zeeland
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

GOES - De politie waarschuwt Zeeuwse ouderen voor bankpasfraude. De agenten zagen de afgelopen week een enorme piek van de fraude in het Oosterscheldegebied. Zeker acht mensen werden voor duizenden euro's opgelicht. 


Volgens de politie zouden er zeker tien slachtoffers uit onder andere Goes, Kloetinge, Kortgene en Wolphaartsdijk zijn benaderd door nepmedewerkers van een bank. De oplichters zijn uit op het geld van het veelal oudere slachtoffer. Ze vervalsen het telefoonnummer dat op het scherm van de telefoon van het slachtoffer verschijnt. Zo lijkt het net of de bank belt.

Deze manier van oplichting wordt ook wel spoofing genoemd. De nepmedewerker zegt dan dat uw rekening of de bankpassen zijn gehackt en dat ze de pincode nodig hebben. Verder stellen de oplichters voor om nieuwe bankpassen te bezorgen, 'om meer schade te voorkomen'. De fraudeurs verschijnen daarna inderdaad aan de deur, verhogen het opname limiet van de bankpas en pinnen daarna duizenden euro's. 

Volgens de politie kan iedereen kan slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Zowel jong als oud. Echter zien de agenten wel dat met name mensen ouder dan 50 jaar worden opgelicht. Wat in de piek van gevallen opvalt, is dat de Zeeuwse slachtoffers allemaal ouder zijn dan 80 jaar.

De politie is nu een onderzoek gestart naar de reeks incidenten in het Oosterscheldegebied. De slachtoffers worden vaak voor duizenden euro's opgelicht. Bij de meesten gaat het om bedragen van vier of vijfduizend euro per oplichting. De politie geeft aan dat wanneer men twijfelt of een telefoongesprek echt of nep is, een bank nooit naar het saldo of de pincode zal vragen. Ook niet ter controle.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arno Oele (14-7-2021 om 13:15)
En hoe dacht de politie de doelgroep te bereiken die juist deze waarschuwing niet vaak genoeg kunnen krijgen? Veel kwetsbare ouderen hebben geen beschikking over internet, en alles gebeurt tegenwoordig digitaal.
Cookie-instellingen beheren