Weerbericht:
Zonnig, morgen overwegend bewolkt en af en toe regen
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 20 km

Zeeuwse redders keren terug uit Limburg

Toegevoegd: 16-07-2021, 09.19 uur - Update: 16-07-2021, 10.18 uur
Een deel van de Middelburgse redders gisteren in Valkenburg.
Een deel van de Middelburgse redders gisteren in Valkenburg.
© Foto: Reddingsbrigade Middelburg
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De inzet van de Zeeuwse reddingsbrigades in het overstromingsgebied in Limburg is beëindigd. Dat hebben de ploegen zojuist te horen gekregen.


Redders van de Middelburgse Van Dixhoornbrigade en hun collega’s uit Goes reisden in de nacht van woensdag op donderdag halsoverkop af naar Limburg om daar in het ondergelopen gebied hulp te verlenen. Waar de brigades normaal gesproken bij voorkeur 24 uur van tevoren horen dat ze mogelijk ingezet gaan worden (en dus rustig hun materiaal in orde kunnen maken), veranderde de situatie nu binnen twintig minuten van een vooralarm naar een daadwerkelijk inzetalarm. Zowel de Goese als de Middelburgse brigade konden echter snel genoeg mensen op de been krijgen zodat twee ploegen van vier personen met twee boten in het holst van de nacht naar Limburg konden afreizen.

Overdag zijn de redders ingezet in Valkenburg. Hier boden ze hulp bij het evacueren van personen. Dat deden ze samen met andere hulpverleners en mensen van onder meer Defensie. Gisteravond zijn de beide ploegen afgelost. De Middelburgse redders hebben vervolgens stand-by gestaan voor een eventuele inzet in Maastricht. Hun collega’s uit Goes zijn daadwerkelijk aan de slag gegaan met evacueren.

In de tussentijd werden op verzoek van de overkoepelende organisatie Reddingsbrigade Nederland al plannen gemaakt voor een eventuele aflossing maar deze blijkt vooralsnog dus niet meer nodig te zijn. Uiteraard blijven de brigades beschikbaar voor als er opnieuw een verzoek wordt gedaan voor bijstand. Vooralsnog is voor de Zeeuwse brigades echter geen sprake meer van vooralarm. De situatie is nu dus ‘normaal’. De brigades zijn immers altijd 365 dagen per jaar, 24 uur per dag beschikbaar.

De twee ingezette Zeeuwse reddingsboten zijn onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV). De rampenploegen van de hierbij aangesloten reddingsbrigade zijn 24/7 beschikbaar en specifiek getraind op dit soort situaties. Het verkennen van ondergelopen gebieden, het redden en evacueren van mens en dier bij stromend water en in ondiep water en het leveren van logistieke bijstand aan hulpverleningspartners zijn de kerntaken van de NRV.

In totaal beschikken de reddingsbrigades in Nederland over 90 reddingseenheden en zo’n 1.700 getrainde vrijwilligers. Donderdag zijn in Limburg 22 NRV-eenheden ingezet. Een ander peloton werd ingezet in het Belgische Luik en 26 eenheden van een derde peloton werden later op de dag naar Maastricht gestuurd. Naast de brigades van Goes en Middelburg heeft ook die van Zierikzee een boot die onderdeel uitmaakt van de NRV. Een ploeg van deze brigade heeft stand-by gestaan om als derde Zeeuwse brigade ingezet te worden. Uiteraard is ook deze ploeg nog altijd beschikbaar mocht hulp van de reddingsbrigade elders / weer gewenst zijn.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Toni D. (16-7-2021 om 11:39)
Goed gedaan met jullie snelle inzet. Trots op de NRV brigades van Zeeland. Hieruit blijkt des te meer het belang dat er meer geinvesteerd moet worden in de zeeuwse brigades om het niveau en de kwaliteit te behouden voor toekomstige inzetten en bewaking van onze stranden. Ook om de brigades levensvatbaar te houden in de gemeentes. Want door de corona zijn er toch veel brigades in de problemen gekomen.
Hasan (16-7-2021 om 11:01)
Trots op jullie !!
Cookie-instellingen beheren