Weerbericht:
In de westelijke helft plaatselijk dichte mist
Verkeersinformatie:
14 files van totaal 49 km

Zeeuwse hulpdiensten massaal ingezet ivm noodweer

Toegevoegd: 25-11-2005, 22.53 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

MIDDELBURG - De Zeeuwse hulpdiensten zijn eergisteren, gisteren en vandaag (zaterdag) massaal ingezet in verband met het heersende noodweer.

 

Door de harde wind kwamen enkele grote stroomkabels van hoogspanningsmasten naar beneden. Daardoor kwam de gemeente Reimerswaal zonder stroom te zitten. Ook werd de A58 afgesloten. De gemeente Hulst zit momenteel nog steeds zonder stroom. Door plaatselijke gladheid en sneeuwval werd ook de Westerscheldetunnel afgesloten voor het verkeer. In de gehele provincie waren problemen met de televisieontvangst, het mobiele telefoonverkeer en de stroomvoorziening. De brandweer schaalde op naar een GRIP-3 situatie. Inmiddels worden militairen ingezet bij de afzettingen rond de A58.

 

"Ga niet op pad"

In verband met de ontstane chaos adviseert de provincie Zeeland mensen om niet te gaan reizen, tenzij er echt dringende zaken zijn. Omroep Zeeland meldt dat plaatsvervangend Commissaris van de Koningin en coördinerend bestuurder T. Poppelaars mensen aanraad thuis te blijven. In dringende gevallen kunnen mensen omrijden via de dammenroute, de Zeelandbrug of via de Westerscheldetunnel.

 

Stroomproblemen

In Zuid-Beveland was lange tijd een GRIP-2 situatie van kracht in verband met massale stroom-uitval. De A58 raakte in beide richtingen gestremd tussen Hoogerheide en Kruiningen. Deze pro-blemen werden veroorzaakt doordat er grote elektriciteitskabels naar beneden waren gekomen. De automobilisten werden door de politie omgeleid. De bewoners van Vrouwenpolder en Zierikzee hadden ook enige tijd geen stroom. Op Walcheren was rond vijf over één 's nachts een korte stroomonderbreking. In de gemeente Hulst zijn nog steeds ernstige stroomproblemen. Voor die regio werd GRIP-3 afgekondigd. Ter plaatse worden noodaggregaten ingezet en ook is het Rode Kruis actief om gedupeerde bewoners van de gemeente Hulst te helpen.

 

De medewerkers van het Rode Kruis zijn aanwezig in diverse buurthuizen, basisscholen en brandweerkazerne's. In de buurthuizen worden overigens ook vragen beantwoord over de stroomproblemen. Mensen met vragen over de stroom-uitval kunnen ook bellen met de DELTA: 0800-6100. Oost-Zeeuws-Vlaanderen zit overigens nog zeker tot vanavond zonder stroom. Monteurs van Delta zijn bezig de stroomstoring te verhelpen. Doordat het gebied maar van één kant gevoed wordt, is het niet  mogelijk om de stroom om te leiden. Het Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft inmiddels aggregaten ter beschikking gesteld.

 

Treinreizigers

Het treinverkeer tussen Vlissingen en Bergen op Zoom ligt al sinds negen uur vrijdagavond plat. Nog niet geheel duidelijk is wanneer de problemen weer opgelost zijn. Diverse reizigers die op weg waren naar Zeeland strandden op één van de stations in Noord-Brabant. De Nederlandse Spoor-wegen wilde in verband met het weer geen bussen inzetten. Meerdere Zeeuwse reizigers moesten daardoor overnachten in ter plaatse ingerichte opvangcentra.

 

Momenteel kan de NS nog steeds geen bussen inzetten in verband met het afsluiten van de A58. Reizigers op het traject Vlissingen-Bergen op Zoom moeten rekening houden met forse vertraging.


Foto's
Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren