Weerbericht:
Vannacht mistbanken, overdag perioden met zon. Donderdag meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Tien jaar voor moeder die meewerkte aan misbruik

Toegevoegd: 19-07-2021, 14.41 uur
Tien jaar voor moeder die meewerkte aan misbruik
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - ​Een 44-jarige vrouw uit Terneuzen is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De vrouw is schuldig bevonden aan het jarenlang medeplegen van seksueel misbruik van haar twee dochters en de verkrachting van een vriendinnetje. Naast de celstraf moet zij haar dochters een schadevergoeding van 175.000 euro betalen.


Van 2008 tot en met 2019 liet de vrouw haar dochters structureel verkrachten door haar partner. De meisjes waren 8 en 10 jaar oud toen dit begon. De moeder werkte volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant nauw samen met haar partner. "Ze droeg ideeën aan en faciliteerde het misbruik door roesmiddelen bij de slachtoffers toe te dienen. Ze maakte daarnaast pornografische foto’s en filmpjes van haar kinderen. De oudste dochter werd niet alleen verkracht door haar stiefvader, maar werd ook meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen om seks te hebben met anderen. Ook een vriendinnetje van de misbruikte meisjes werd tijdens een weekendje weg verkracht", aldus de rechtbank.

Hoewel verdachte de seksuele handelingen niet zelf heeft gepleegd, houdt de rechtbank haar hiervoor wel verantwoordelijk. Volgens de rechtbank heeft de moeder zich jarenlang intensief en actief bemoeid met het seksueel misbruik, dat bijna dagelijks plaatsvond. "Ze gooide haar kinderen willens en wetens in de strijd om de relatie met haar partner te behouden en uit te breiden. Zonder haar tussenkomst had haar partner zijn gang niet kunnen gaan. De rechtbank rekent haar dit zwaar aan nu een moeder bij uitstek de persoon is die haar kinderen hoort te behoeden en te beschermen", aldus de rechtbank

Bij het opleggen van de schadevergoedingen heeft de rechtbank naar eigen zeggen ook rekening gehouden met de buitengewone ernstige omstandigheden en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers. "De rechtbank heeft voor het bepalen van de straf meerdere keren verzocht om medische bewijsstukken in verband met de gezondheidsproblemen van de vrouw. Die stukken heeft de rechtbank niet ontvangen. Ook zijn, ondanks herhaald verzoek van de rechtbank, de medische stukken dat de vrouw niet lang meer te leven zou hebben en de detentie daardoor te zwaar zou zijn, nooit overhandigd. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank dan ook geen rekening gehouden met de gezondheid van de vrouw", zo stelt de woordvoerder.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tim (22-7-2021 om 10:32)
Ik mis in het hele verhaal, wat er gebeurd ( Is ) met die smeerlappen die die kinderen misbruikt hebben, zoals blijkbaar in een parenclub. Is / wordt die club gesloten + een gevangenis straf en een enorme boete?
Michiel de Ruijter (20-7-2021 om 16:02)
@Ewa/Johan dit gaat via de Voorschotregeling slachtoffers van het CJIB, die betalen de vergoeding en gaan het verhalen bij de dader(s).
ik (20-7-2021 om 14:09)
Er schijnt een speciaal fonds voor slachtoffers als de dader of daders het niet kunnen betalen. Wat moeten die meisjes een angst hebben gehad. Ik ben zelf slachtoffer maar thuis was veilig en dat was bij hun niet het geval. Ik wil ze heel veel sterkte wensen en hoop met heel mijn hart dat ze er in de loop van de tijd mee leren leven........heel moeilijk dat besef ik heel goed. Ik heb het een plaatsje kunnen geven en dat wens ik hun ook toe. Wat de daders betreft de straf kan niet hoog en moeilijk genoeg zijn.
Erik (20-7-2021 om 10:11)
Gewoon 10 jaar opsluiten op de mannenafdeling van de Penitiaire Inrichting (PI) en toestaan dat de medegevangenen haar misbruiken. Die hebben wel zin in een verzetje hoor....dan voelt ze ook, wat die kinderen al die jaren hebben moeten ondergaan.
Johan (20-7-2021 om 09:42)
@Ewa: Ik vroeg mij juist hetzelfde af: Wanneer zij zoveel geld niet heeft, kunnen de slachtoffers dan fluiten naar de schadevergoeding die hen door de rechter is toegewezen? De komende tien jaar heeft zij in ieder geval ook niet de gelegenheid om het benodigde geld door werken bij elkaar te verdienen.
Ineke (20-7-2021 om 03:49)
Inderdaad Ewa. De gevangenisstraf is haalbaar( te weinig maar goed) maar de geldboete is een onnozele uitspraak. Wie gaat dit bedrag ophoesten?
Cookie-instellingen beheren