Weerbericht:
Veel buien, in de kustgebieden mogelijk met onweer en veel regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Advertorial: Veilig motorrijden in de zomer

Toegevoegd: 03-08-2021, 12.03 uur
Bij deelname aan het verkeer staat veiligheid altijd voorop, ook voor de motorrijder.
Bij deelname aan het verkeer staat veiligheid altijd voorop, ook voor de motorrijder.
© Foto: Pricewise
Door: Pricewise

MIDDELBURG In de zomermaanden kan het nog weleens gebeuren dat er hele warme dagen tussen zitten. Natuurlijk is het juist op dit soort dagen heerlijk om een ritje met de motor te maken. Moet men met plus 30 graden dan nog steeds dat snikhete motorpak aantrekken of kan het ook anders?


Motorkleding
Bij deelname aan het verkeer staat veiligheid altijd voorop, ook voor de motorrijder. Allereerst betekent dit dat men in het bezit moet zijn van een veilige motor waar een motorverzekering op zit. Maar hoe zit het met de kleding? Is men altijd verplicht om die warme motorkleding aan te trekken en is het nog wel veilig als iemand ervoor kiest om geen motorpak aan te trekken

Bescherming is nodig
Een zwaar en dik motorpak kan soms als een sauna aanvoelen op de warme dagen. Maar zonder beschermende kleding loop je ook het risico op zwaar letsel bij een val. Beschermende motorkleding is in Nederland niet verplicht, maar wel heel verstandig. Een goedgekeurde helm is wel verplicht. Tijdens het praktijkexamen moet de motorrijder niet alleen die helm, maar ook oogbescherming, beschermende kleding, handschoenen en hoge schoenen of laarzen dragen. En eigenlijk is dit echt noodzakelijk in alle omstandigheden. Bij een flinke schuiver kan iemand zichzelf echt enorme verwondingen bezorgen als er geen beschermende kleding wordt gedragen.

Luchtige motorkleding
Gelukkig bestaat er ook zomerse motorkleding die toch bescherming biedt. Deze kleding is een stuk ‘luchtiger’ dan de winterse motorkleding, maar wel gemaakt van stevige materialen en voorzien van protectoren. Ze noemen dit ook wel ‘doorwaaijassen en- broeken’. Er zijn ook speciale motorjeans en motorhoodies. Helaas is dit soort kleding meestal niet waterdicht.

Lekker afkoelen
Een andere optie is het koelvest. Dit koelvest kan onder de gewone motorkleding gedragen worden en biedt verkoeling. Dit soort vesten moeten eerst even in het water worden gelegd waar ze zich vol zuigen. Tijdens het dragen verdampt dit water waardoor de gevoelstemperatuur een stuk lager aanvoelt. Dit koele gevoel kan wel zeven uur aanhouden. Natuurlijk wordt iemand niet nat door het vest, ze lekken het water niet.

Warme handen en voeten
Zweten doet men vaak via de handen en voeten. Als deze lichaamsdelen hun warmte niet kwijt kunnen, dan kunnen ze erg warm aanvoelen. Dit voelt niet prettig. Slippers dragen op de motor is zeker geen optie en zonder handschoenen rijden ook niet. Kies daarom in de zomer voor luchtige zomerhandschoenen die wel bescherming geven. Zeker aan de binnenkant moeten ze bekleed zijn met een slijtvaste stof. Kies voor niet waterdichte handschoenen. Om de voeten koel te houden kan men voor de speciale doorwaailaarzen kiezen. Lekker blijven rijden geeft natuurlijk ook extra verkoeling. Veel stoppen voor stoplichten werkt niet mee om het hoofd koel te houden, lekker rijden in de wind wel.

Dit artikel werd je aangeboden door Pricewise.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren