Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Ruim 1,6 miljoen buitgemaakt via cybercrime

Toegevoegd: 17-08-2021, 14.56 uur
Ruim 1,6 miljoen buitgemaakt via cybercrime
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Afgelopen maand is middels cybercrime voor ruim 1,6 miljoen euro buitgemaakt bij inwoners in het werkgebied van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. Dat is meer dan het dubbele van het schadebedrag in juni, zo meldt de politie vandaag.


In juni werd bij de politie-eenheid 272 keer aangifte gedaan van cybercrime. Ook werd 52 keer een melding vastgelegd. In totaal waren er dus 324 registraties. De totale schade bedroeg in deze maand 719.000 euro. Afgelopen maand waren er slechts iets meer registraties (344 in totaal) maar het schadebedrag liep wel enorm op. Alleen al voor de regio Zeeland-West-Brabant lag deze zogezegd op ruim 1,6 miljoen euro: 1.667.000 euro om precies te zijn. Het aantal aangiftes nam iets toe naar 304, het aantal meldingen daalde daarentegen iets (40).

De politie spreekt van een "flinke stijging" en geeft aan dat het altijd lastig is om een exacte verklaring te geven maar tegelijkertijd wel te vermoeden dat de start van de zomervakantie zeker een aandeel heeft in de ontwikkeling. "Het is belangrijk om ook in een drukke zomerperiode alert te blijven en niet zomaar op links te klikken of naar een ‘bekende’ geld over te maken", zo waarschuwt de politie.

Volgens de politie is digitale veiligheid nooit te garanderen. Mensen kunnen echter wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit zo klein mogelijk te maken. Zo adviseert de politie om computers altijd goed te beveiligen en updates direct te installeren als deze beschikbaar zijn. Verder wordt aangeraden altijd gebruik te maken van een virusscanner, een firewall en zogeheten scriptblockers: apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten.

Ook voor wat betreft het wachtwoordgebruik heeft de politie tips. "Gebruik een sterk wachtwoord. Bijvoorbeeld een lange wachtzin. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Gebruik liefst voor ieder account een ander wachtwoord."

Achterhaalt een kwaadwillende een wachtwoord, dan kan twee-stapsverificatie ervoor zorgen dat toch geen toegang wordt verkregen tot het 'gehackte' account. "Bij deze methode wordt vaak een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen. Door deze zogeheten 2 factor authentication voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst", zo legt de politie uit.

De politie heeft ook nog een tip voor mensen die scheiden of waarbij een andere (werk)relatie wordt beëindigd. "Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts. Tot slot: Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort)."

Meer tips over het voorkomen van cybercrime vind je in het boek 'Ik weet je wachtwoord' van RTL-techjournalist Daniël Verlaan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ewa (17-8-2021 om 18:19)
WTF...
Cookie-instellingen beheren