Weerbericht:
Wolkenvelden. Overdag perioden met zon en droog
Verkeersinformatie:
Geen files

SAR-operaties vrijwel zeker ook vanaf Arnemuiden

Toegevoegd: 17-08-2021, 17.07 uur
SAR-operaties vrijwel zeker ook vanaf Arnemuiden
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

ARNEMUIDEN - Zogeheten Search And Rescuevluchten (SAR) worden vanaf volgende zomer vrijwel zeker uitgevoerd door het Schotse bedrijf Bristow en daarbij zal vliegveld Midden-Zeeland in Arnemuiden dienst gaan doen als tweede basis naast de primaire in Den Helder. Bristow heeft een rechtszaak daarover gewonnen van haar Belgische concurrent NHV Group die op dit moment de SAR-vluchten voor de Nederlandse overheid uitvoert.


Tot 2015 werden reddingsoperaties op zee uitgevoerd met een Lynx-helikopter van Defensie. In 2014 werd echter een contract afgesloten met NHV Group. Dit bedrijf zette de afgelopen jaren Dauphin-helikopters in om haar SAR-taken uit te kunnen voeren. Deze stonden op Marine Vliegkamp De Kooy bij Den Helder en de Pistoolhaven bij Rotterdam. NHV wilde het bestaande contract via haar BV Noordzee Helikopters Nederland onder nieuwe voorwaarden voortzetten. Na de in april 2020 ingestelde aanbestedingsprocedure kwam concurrent Bristow echter goedkoper uit de bus: NHV Group wilde de operaties uitvoeren voor 16,9 miljoen per jaar, Bristow voor 15,8 miljoen per jaar.

Kort geding
NHV maakte bezwaar tegen de voorgenomen gunning aan Bristow maar vorige week verloor het bedrijf een kort geding over de kwestie dat diende bij de rechtbank Den Haag. Hierdoor lijkt het vrijwel zeker dat Bristow vanaf 1 juli volgend jaar de SAR-taken van NHV over zal nemen. In tegenstelling tot NHV zal Bristow vanaf die datum geen gebruik meer maken van de locatie Pistoolhaven. Vliegveld Midden-Zeeland komt daarvoor in de plaats. NHV achtte deze locatie niet geschikt als tweede basis, onder meer vanwege het maximaal aantal toegestane vliegbewegingen en het maximale toegestane gewicht van helikopters die de luchthaven aandoen.

Uit de uitspraak van de rechtbank is echter op te maken dat de provincie Zeeland op 17 juni heeft aangegeven dat na inwerkingtreding van een nieuw Ontwerp Luchthavenbesluit Midden-Zeeland wel degelijk gebruikt kan worden als tweede SAR-basis. In het nieuwe Luchthavenbesluit zijn namelijk uitdrukkelijk uitzonderingen voorzien voor SAR-helikopters, kustwachtvluchten en zogeheten HEMS-vluchten (Helicopter Emergency Medical Service) zoals door traumahelikopters.

Nachtvluchten
NHV Group haalde ook het beperkte aantal toegestane nachtvluchten aan maar volgens de rechter worden hiermee geen problemen voorzien. Het aantal nachtbewegingen voor spoedeisende hulpverlening is op Midden-Zeeland gelimiteerd op 60 maar dat aantal zou niet gehaald moeten worden. Bristow heeft namelijk historische data aangeleverd waaruit blijkt dat jaarlijks gemiddeld 35 nachtvluchten worden uitgevoerd en dat hierbij voor slechts 30 procent de tweede basis werd gebruikt. Voor het vliegveld in Arnemuiden zouden dit dus zo'n 11 nachtvluchten per jaar betekenen.

Volgens de voorzieningenrechter staat de beperking qua nachtvluchten - ook als rekening wordt gehouden met enige groei van het aantal nachtbewegingen - het uitvoeren van de SAR-taak niet in de weg. De vordering van NHV Group is daarom afgewezen en het is dan ook de bedoeling dat de Defensie Materieel Organisatie (DMO) namens de overheid de gunning definitief aan Bristow doet.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mijn mening (19-8-2021 om 17:41)
Top dat het doorgaat. @JA JA, 55 JAAR HERHALING lijkt mij wat overdreven hoor.
Ja-Ja (18-8-2021 om 06:50)
Aan JW en Erik Bruins. Fijn dat u reageert. Wie de schoen past trekke hem aan. Waar ze gaan ,gaan ze weer weg met hun staart tussen hun benen. Waar zijn ze positief weggegaan? Ik wacht af wat u meld. Ok "Soldaatje trek ik terug" Ik ben ook voor mijn nummer als Hollandse jongen in dienst geweest en ook op herhaling. Dat 55 jaar terug.
JW (17-8-2021 om 23:27)
@Ja-Ja, jammer dat je zulke stukjes schrijft zonder je eerst in de zaak te verdiepen en het stuk goed te lezen. Je leest dan dat het al geruime tijd zo is dat Defensie dat niet meer doet. Gevolg van de bezuinigingen van oa Minister Hillen in het Kabinet Rutte I. Daarbij de minachting voor "de soldaatjes" is kwetsend voor allen die vol energie en motivatie zich inzetten voor defensie ( anders dan u, denk ik). Tenslotte uw opmerking over de "USA vrienden": kortzichtig, dom en vooral heel erg simpel. Oh ja, vreemde landen? Daar wonen "vreemde mensen", wellicht is daar ook nog plaats voor u.
Erik Bruins (17-8-2021 om 22:27)
@ Ja-ja als je je eens wat beter zou hebben verdiept in de materie, dan zou je niet met deze idiote post zijn gekomen!
Ja-Ja (17-8-2021 om 20:04)
Waarom wil Defensie dit niet meer doen? Of kunnen onze soldaatjes het niet meer? Het klinkt hatelijk en dat is ook zo bedoelt. Waarom wel in vreemde landen in actie komen.maar niet voor hun vaderland? Onze regering? zal wel weer met een rot smoes komen. Wel in de vreemde 2 miljard weggegooid voor hun USA vrienden die alleen aan hun zelf denken.
Cookie-instellingen beheren