Weerbericht:
Vandaag droog, morgen regen
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

Vanaf 25 september niet verplicht 1,5 meter afstand meer

Toegevoegd: 14-09-2021, 19.04 uur - Update: 14-09-2021, 19.41 uur
Vanaf 25 september niet verplicht 1,5 meter afstand meer
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf zaterdag 25 september wordt de anderhalve meter afstand als verplichting opgeheven. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte zojuist bekendgemaakt.


Volgens Rutte blijft het houden van afstand verstandig, maar hoeft het dus niet meer. Wel geldt dat in risicovolle situaties zal worden gewerkt met een coronatoegangsbewijs. Dit betekent dat je in zo'n situatie moet kunnen laten zien dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, corona hebt gehad en daardoor immuun bent of dat je jezelf maximaal 24 uur geleden hebt laten testen op het coronavirus en dat de uitslag negatief was.

Dankzij het coronatoegangsbewijs geldt per 25 september voor de gehele horeca dat de zitplaatsverplichting op 1,5 meter vervalt. Het betekent wel dat voor elk horecabezoek, dus ook bijvoorbeeld aan een café, een toegangsbewijs moet worden getoond. Theaters, bioscopen en concertzalen mogen weer de volle 100% capaciteit gebruiken als hun bezoekers zitten. Voor festivals, sportwedstrijden en andere evenementen buiten geldt dat deze ook weer op de volledige capaciteit kunnen plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor alle evenementen binnen waar mensen een vaste zitplaats hebben.

Is er geen vaste zitplaats, dan geldt een maximum van 75 procent van het aantal gasten dat in de zaal past en niet tussen middernacht en 06.00 uur 's ochtends. De horeca is dus 's nachts dicht, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Poptempels en discotheken worden hierdoor nog altijd geraakt, zo beaamde Rutte vanavond. Hij gaf daarom aan dat opnieuw wordt gekeken of ondernemers in deze branche steun kunnen krijgen. Ook wordt gekeken of evenementen toch door kunnen gaan als compensatie wordt gegeven voor de 25 procent aan tickets die niet verkocht mag worden.

Geen eigen bijdrage
Wie zich moet laten testen om een coronatoegangsbewijs te bemachtigen, moet hiervoor voorlopig geen eigen bijdrage betalen. Gemeenten krijgen extra geld om er voor te zorgen dat zij voldoende mensen kunnen inzetten voor de handhaving van het toegangsbewijzensysteem. In tram, trein, bus, metro en taxi blijft in de voertuigen de mondkapjesplicht van kracht. Op de stations geldt deze straks niet meer. Op luchthavens geldt de mondkapjesplicht na de security. Mensen zijn hier onvermijdelijk langere tijd dicht op elkaar, zo zei Rutte. Zonder mondkapjesplicht zouden mensen zich wellicht niet veilig voelen op deze plekken. Het thuiswerkadvies wordt: 'Werk thuis als dat kan, op kantoor als dat nodig is".

Onderwijs
Voor het hoger onderwijs vervalt de maximale groepsgrootte per 25 september. De mondkapjesplicht in het onderwijs vervalt ook. Wel blijft het advies om regelmatig, bij voorkeur twee keer per week, een zelftest te doen. Voor het primaire onderwijs geldt dat vanaf maandag 20 september de quarantaineregel voor de hele klas na een positieve coronatest van een leerling. Hierdoor hoeft niet automatisch de gehele klas naar huis. Alleen kinderen die positief zijn getest of klachten hebben moeten in de nieuwe situatie namelijk nog thuisblijven.

Rutte riep vanavond op om de keuze van mensen te respecteren als ze toch anderhalve meter afstand willen blijven houden of bijvoorbeeld een mondkapje willen blijven dragen in de supermarkt. Hij riep bovendien ook op om een zelftest te doen als je iets in een grotere groep gaat doen en ook adviseerde hij nog geen handen te schudden.

'Niet óf maar wannéér besmet'
Minister Hugo de Jonge gaf vanavond aan dat het coronavirus voorlopig nog wel onder ons zou blijven. "Dankzij onze hoge vaccinatgiegraad hebben we het doel 'kwetsbare mensen beschermen en zorgen dat de zorg het aankan' in zicht. Toch hebben we nog stappen om te zetten. De inschatting is dat er nu een groep van 1,8 miljoen mensen is die nog niet beschermd is door vaccinatie en die ook nog geen bescherming heeft opgebouwd door infectie. Met de de besmettelijke deltavariant die nu rondgaat is het niet de vraag óf maar wannéér deze mensen het virus besmet krijgen als ze zich niet laten vaccineren. Worden deze mensen in grote getale en in korte tijd besmet, dan kunnen we opnieuw een groot probleem krijgen in de zorg."

De Jonge benadrukte dat er geen vaccinatieplicht komt. Hij noemde het vaccineren wel een verstandige keuze. "Het beschermt goed tegen ziekenhuisopname: voor 95 procent en voor 97 procent tegen opname op de IC. Het overgrote deel van de coronapatiënten in de ziekenhuizen is niet gevaccineerd. Hadden zij dat wel gedaan, dan hadden ze daar hoogstwaarschijnlijk niet gelegen. Dat is een werkelijkheid waar we niet omheen kunnen. Vaccinatie beschermt ook tegen verspreiding van het virus. Gevaccineerden kunnen weliswaar anderen besmetten maar ze zijn wel veel minder en veel korter besmettelijk.

De minister gaf tijdens de persconferentie aan dat werkgevers mogen vragen aan hun werknemers of ze gevaccineerd zijn. Antwoord geven is echter niet verplicht. Het antwoord vastleggen mag niet. Volgens De Jonge is de werkgever aan zet om te doen wat er nodig is voor een veilige werkomgeving. Omdat in de zorg wordt gewerkt met kwetsbare mensen wil het kabinet bekijken of het mogelijk is om hier toch vast te leggen of personeel gevaccineerd is. Men wil ook bekijken of het coronatoegangsbewijs in de zorg maar ook in andere werksituaties gebruikt kan worden.

Derde prik
Sommige mensen met een ernstige afweerstoornis ontvangen via de medisch specialist die hen behandelt, vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik, zo meldde De Jonge vanavond. "Omdat de coronavaccins nog een zeer hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus, is volgens de Gezondheidsraad een boostervaccinatie voor de algemene bevolking nu nog niet nodig", aldus de Rijksoverheid.

Rond 1 november volgt een nieuwe coronapersconferentie, zo is de verwachting van het kabinet.

Later meer

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Franky (17-9-2021 om 19:47)
@Michel, Dat staat in je reactie naar mijn kant toe, lees het nog maar eens door! Daarnaast kun je wel de "Moraalridder" spelen, met het feit dat je voor jezelf en anderen gevaccineerd bent, maar dat geeft je niet het recht om een ander moeilijke tijden te gunnen. Ik respecteer ieder zijn keuze wat betreft vaccineren, maar niemand en dan ook niemand dus ook geen overheid die mij beperkingen oplegt omtrent mijn keuze. Heel simpel, ga je ongevaccineerden beperken en vragen om vaccin bewijs, dan refereer ik en vele andere met mij naar de WO2. Dat vele blind zijn en vele maar volgen omdat ze anders beperkt zijn is een zwakte, helaas is de minderheid wel sterk en laat niet over zich heen lopen.
Franky (17-9-2021 om 18:53)
@ Martin de Neef, Joden hadden in der daad die keuze niet, want dat bestaat en kan ook niet! Niet gevaccineerde hebben ook geen keuze, zij willen ook gewoon meedoen in het sociale domein, maar worden teruggefloten en tegen gehouden door de overheid. "Niet getest of gevaccineerd, niet welkom". Maar waarom de vergelijking met Joden? Het is geen fijne vergelijking, maar keihard en het heeft raakvlakken, dus ik kan de gedachte gangen van vele die die vergelijking maken heel goed begrijpen. Vrijheid is geen keus, het is een GRONDRECHT en staat ook in de GRONDWET! Dit wordt nu keihard teniet gedaan door vele landen binnen de EU en onze overheid!
Michel (17-9-2021 om 15:05)
@Franky, waar staat dat, dat ik mensen die niet zijn gevaccineerd uitsluit. Dit moet iedereen voor zijn eigen doen. Ik heb het wel gedaan, voor mijn eigen maar ook voor een ander, ik wil niet iemand anders besmetten. Maar als iemand zo´n reactie schrijft net als jij , Ausweiss enz enz dan gaan mijn haren rechtstaan. En geef mijn mening hoe ik over deze reactie denk.
Michel (17-9-2021 om 13:54)
@Jan, ik discrimineert niemand, als er mensen zijn die zich niet willen vaccineren, is dat hun eigen keus. Maar moeten niet gaan klagen.
Nee nee (17-9-2021 om 10:24)
Voor degene die vinden dat ongevaccineerden NIET in het ziekenhuis mogen worden geholpen: gaan we dan ook mensen weren die roken, alcohol drinken, ongezond eten, etc? Nee, nou dan, houd er dan over op om ongevaccineerden te vernederen.
Martin de Neef (17-9-2021 om 10:06)
@ Jan: Joden hadden geen keus om 'ineens' geen Jood meer te zijn. Niet gevaccineerden kunnen er wél voor kiezen om getest of gevaccineerd te zijn.
Cookie-instellingen beheren