Weerbericht:
Wolkenvelden en enkele opklaringen met eerst mist. Vanavond regen en sneeuw
Verkeersinformatie:
Geen files

Meer dan honderd boetes uitgeschreven met zogenaamde 'MONO-cam'

Toegevoegd: 24-09-2021, 13.31 uur
Meer dan honderd boetes uitgeschreven met zogenaamde 'MONO-cam'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De politie heeft dinsdag 21 en woensdag 22 september bij controles in en net buiten Zeeland 176 boetes uitgeschreven voor het niet handsfree bellen en gordelgebruik. De controles maken onderdeel uit van de handhavingscampagne van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.


Dinsdag werd er gestart met de MONO-handhavingsactie in Zeeland en in de omgeving van Bergen op Zoom en Roosendaal. Tijdens de controles gebruikte de politie een touringcar en zogenaamde MONO-cams. Daarbij konden agenten met speciale software en kunstmatige intelligentie potentiele bellers identificeren. Volgens de politie namen zo'n twintig agenten deel aan de controles.

In totaal werden in Zeeland en de Markizaten 176 bekeuringen uitgeschreven. Volgens de politie ging het om 162 bekeuringen voor afleiding. Daarvan werden 22 overtredingen geconstateerd door de MONO-cam. Verder werden veertien processen-verbaal opgemaakt voor overtredingen als het overschrijden van de snelheid, bumper kleven, onnodig links rijden, het niet dragen van de autogordel, het rijden zonder (geldig) rijbewijs, het rijden over de vluchtstrook en rijden zonder kentekenbewijs.

In augustus 2021 werd al aangekondigd dat weggebruikers de komende maanden in Brabant en Zeeland extra gecontroleerd zouden worden. Tijdens die controle spotte de politie vanuit een touringcar naar overtreders en gaven die door aan agenten, die in onopvallende politieauto's reden. Vervolgens werden de overtreders direct aan de kant gezet.

Verder werd gebruik gemaakt van de zogenaamde 'MONO-cams'. De mobiele camera controleert vanaf een viaduct passerende auto's. Van ieder voertuig wordt een foto gemaakt waarna software herkent wanneer een bestuurder vermoedelijk een mobiele telefoon in zijn hand heeft. Een agent kijkt deze beelden live mee en zet ze voor een tweede controle door naar een andere  diender, die op een politiebureau zit.

De politie laat weten dat deze actie een vervolg zal krijgen, dit najaar gaan er nog meer controles volgen met het doel de verkeersveiligheid te verbeteren en meer bewustwording te creëren.

 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Theoto (25-9-2021 om 11:05)
Ook handsfree bellen is niet altijd echt veilig. Je bent vaak bezig met andere dingen dan een voertuig besturen
jan (25-9-2021 om 07:42)
Ja, Dagvlinder, ik zal je wat namen geven die dit met de dood moet hebben bekopen.
willem (25-9-2021 om 04:24)
prima gedaan. bellen onder het rijden is aso gedrag, ook voot fietsers en zelfs wandelaars--ze lopen je van de sokken--vergeten richting aan te geven en zelfs op zebrapaden ben je niet veilig. vertienvoudig de boetes--misschien helpt dat.
AntiGSM (25-9-2021 om 01:18)
2Dagvlinder; ik mag hopen dat je jezelf te pletter rijdt op een boom met je telefoon gewoontes, maar dan wel zonder dat je anderen er in betrekt. Jij hebt duidelijk nog niet eerder het filmpje bekeken van de jongen die door telefoongebruik iemand had doodgereden, hier kijk maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=V-WCzgjXqkA Ik hoop dat je er wat van leert! Ik heb bewondering voor deze jongen, ik weet zeker dat hij het nooit meer doet.
Jose (25-9-2021 om 00:48)
[email protected], Wat een dom betoog van jou, vind ik. Dat jij belt en appt en je hand waarschijnlijk ook niet uitsteekt als je fietst of brommert vind ik heel erg dom. Volgens mij heb jij gewoon schijt aan alles wat door overheidswege wordt opgelegd. Maar beste Dagvlinder, zal jij nog zoveel praatjes hebben als één van je ouders, broer, zus, oma ,opa, tante, oom wordt aangereden door zo'n recalcitrant figuur als jij? En misschien dood gaat hierdoor of verder moet leven in een rolstoel. Echt dat wil jij niet. Dus gedraag je in het verkeer. Niet bellen, netjes je hand uit steken, ook al is dat ontzettend stom. Kom op zeg. Zorg dat je geen spijt hoef te krijgen, van wat je nooit meer terug kan draaien.
Dagvlinder (24-9-2021 om 20:25)
Wat een gezeik ! Waar maken jullie je druk om Zat gisteren nog te bellen in de auto en zal dat ook gewoon blijven doen ! Ik gebruik de telefoon in de auto of fiets of voetganger maar hou wel het verkeer in de gaten. Niks gaat me stoppen
Cookie-instellingen beheren