Weerbericht:
Wolkenvelden en enkele opklaringen met eerst mist. Vanavond regen en sneeuw
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 4 km

Meer dan honderd boetes uitgeschreven met zogenaamde 'MONO-cam'

Toegevoegd: 24-09-2021, 13.31 uur
Meer dan honderd boetes uitgeschreven met zogenaamde 'MONO-cam'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De politie heeft dinsdag 21 en woensdag 22 september bij controles in en net buiten Zeeland 176 boetes uitgeschreven voor het niet handsfree bellen en gordelgebruik. De controles maken onderdeel uit van de handhavingscampagne van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.


Dinsdag werd er gestart met de MONO-handhavingsactie in Zeeland en in de omgeving van Bergen op Zoom en Roosendaal. Tijdens de controles gebruikte de politie een touringcar en zogenaamde MONO-cams. Daarbij konden agenten met speciale software en kunstmatige intelligentie potentiele bellers identificeren. Volgens de politie namen zo'n twintig agenten deel aan de controles.

In totaal werden in Zeeland en de Markizaten 176 bekeuringen uitgeschreven. Volgens de politie ging het om 162 bekeuringen voor afleiding. Daarvan werden 22 overtredingen geconstateerd door de MONO-cam. Verder werden veertien processen-verbaal opgemaakt voor overtredingen als het overschrijden van de snelheid, bumper kleven, onnodig links rijden, het niet dragen van de autogordel, het rijden zonder (geldig) rijbewijs, het rijden over de vluchtstrook en rijden zonder kentekenbewijs.

In augustus 2021 werd al aangekondigd dat weggebruikers de komende maanden in Brabant en Zeeland extra gecontroleerd zouden worden. Tijdens die controle spotte de politie vanuit een touringcar naar overtreders en gaven die door aan agenten, die in onopvallende politieauto's reden. Vervolgens werden de overtreders direct aan de kant gezet.

Verder werd gebruik gemaakt van de zogenaamde 'MONO-cams'. De mobiele camera controleert vanaf een viaduct passerende auto's. Van ieder voertuig wordt een foto gemaakt waarna software herkent wanneer een bestuurder vermoedelijk een mobiele telefoon in zijn hand heeft. Een agent kijkt deze beelden live mee en zet ze voor een tweede controle door naar een andere  diender, die op een politiebureau zit.

De politie laat weten dat deze actie een vervolg zal krijgen, dit najaar gaan er nog meer controles volgen met het doel de verkeersveiligheid te verbeteren en meer bewustwording te creëren.

 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (24-9-2021 om 18:11)
Wanneer gaan jullie eens beginnen met fietsers dat zou toch ook gehandhaafd worden? Ik zie ze nog steeds al fietsend gapend op hun mobiel op mij af komen.
merien (24-9-2021 om 18:09)
ze moeten zo veel mogelijk aso bestuurders een hoge boete geven vooral voor het telefoneren kunnen de boetes niet hoog genoeg zijn
Anti telefoon (24-9-2021 om 16:24)
Goed gedaan!
Cees (24-9-2021 om 15:59)
Mooie actie. Het niet handsfree bellen is gevaarlijker dan rijden onder invloed van drugs en of alcohol. Vaker doen.
bram goeree (24-9-2021 om 15:04)
ben het volkomen eens met camiel .zeker ook het bellen op de fiets neemt weer hand over hand toe .soms moet je deze idioten waarschuwen omdat ze helemaal niet op het overige verkeer letten .en dan zijn ze nog boos ook .snap ook wel dat de politie door bezuinigingen van de regering een minimale bezetting heeft en dat ze niet alles kunnen controleren .maar dit zijn prima acties
camiel (24-9-2021 om 14:31)
Dit is geweldig om te horen. Het behoort tot een van mijn grootste ergernissen in het verkeer. Äuto's (vnml bestelbusjes) die op je trekhaak mee willen, Vaak ook nog zitten bellen. Dan heb je die aso's die geen geduld hebben en via de vluchtstrook of uitvoegstrook snel willen inhalen. (staan dan 5 minuten later naast je aan het stoplicht). Kortom ik ben er blij mee en zou meer moeten gebeuren. Nu nog de appende fietsers op de fietspaden en in de stad.
Cookie-instellingen beheren