Weerbericht:
Bewolkt, af en toe regen en veel wind. Morgen winterse buien
Verkeersinformatie:
14 files van totaal 55 km

Tot 10 jaar geëist voor wapenhandel en cocaïne-invoer

Toegevoegd: 10-11-2021, 00.31 uur
Op 31 oktober 2019 onderschepte de douane 750 kilo coke met als bestemming Vlissingen.
Op 31 oktober 2019 onderschepte de douane 750 kilo coke met als bestemming Vlissingen.
© Foto: Openbaar Ministerie (OM)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Landelijk Parket heeft tegen in totaal zes verdachten gevangenisstraffen tussen 3 jaar (waarvan 1 voorwaardelijk) en 10 jaar geëist in het omvangrijke strafrechtelijk onderzoek 26Glenwood. Dit onderzoek draait onder meer om wapenhandel, de productie van synthetische drugs en de invoer van cocaïne. De coke kwam binnen in de haven van Rotterdam en had deels onze provincie als bestemming.


Op 1 januari 2019 startte de politie een onderzoek naar aanleiding van informatie over de handel in illegale wapens door een Tielse familie en met betrokkenheid van derden. De groep zou al jarenlang wapens inkopen in Slowakije, deze ombouwen in Nederland en vervolgens verkopen.

Uit telefoontaps ontstond bij politie en justitie ook de verdenking dat enkele verdachten voorbereidingshandelingen pleegden ten behoeve van de productie van synthetische drugs en dat vier verdachten zich bezighielden met de invoer in Nederland van grote partijen cocaïne via containers uit Zuid-Amerika. De partijen cocaïne van ongeveer 600, 750 en 800 kilo waren bestemd voor bedrijven in Zeeland en Amsterdam. Alle partijen werden in oktober en november 2019 in beslag genomen.

De verdenkingen tegen de zes verdachten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, verschillen van persoon tot persoon. Het OM verdenkt drie verdachten bijvoorbeeld behulpzaam te zijn geweest bij de invoer van twee grote partijen cocaïne in Nederland en daartoe voorbereidingshandelingen te hebben gepleegd.

Twee van de drie hadden volgens het OM vermoedelijk meer een bemiddelende dan een uitvoerende rol. "Zij regelden bijvoorbeeld chauffeurs voor het transport en communiceerden daarover. Een 51-jarige verdachte uit Dodewaard, die een transportbedrijf heeft, was zo’n chauffeur. De bedoeling was dat hij twee containers zou ophalen en zou vervoeren vanaf de Maasvlakte op verzoek van een 41-jarige medeverdachte uit Tiel. Voordat het zover kwam, konden deze partijen cocaïne in beslag worden genomen. Wat het OM betreft, heeft deze 51-jarige verdachte zich desondanks schuldig gemaakt aan het medeplegen van de verlengde invoer van de partijen cocaïne", zo laat het OM weten in een persbericht.

 

Het OM verdenkt een 57-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats verder van het voorbereiden van de productie van synthetische drugs. Die verdenking is gebaseerd op het gegeven dat hij daarvoor grondstoffen heeft besteld, heeft willen laten afleveren en voorhanden heeft gehad. Het OM eiste vandaag 3,5 jaar gevangenisstraf tegen deze 57-jarige verdachte. Tegen de 51-jarige verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De strafeis tegen de derde verdachte, een 48-jarige inwoner van Meerkerk, luidt 3 jaar waarvan 1 voorwaardelijk.

Op 14 oktober en 4 november hoorden al drie andere verdachten jarenlange gevangenisstraffen tegen zich eisen. Het gaat om drie mannen: twee broers van 33 jaar en 41 jaar en een man van 36 jaar oud. Het OM eiste op 4 november tegen de 41-jarige verdachte een gevangenisstraf van 10 jaar voor het invoeren van 100 vuurwapens in de periode van januari 2015 tot en met januari 2018 en het invoeren in totaal ca 2.150 kilo cocaïne.

Tegen zijn 33-jarige broer eiste het OM 6 jaar gevangenisstraf. Volgens het OM heeft hij, in de periode van mei 2015 tot en met januari 2016, samen met anderen 76 vuurwapens Nederland doen binnenkomen. Hij heeft volgens het OM ook twee wapens en munitie, een zogeheten jammer en grondstoffen voor de productie van XTC voorhanden gehad. Ook heeft hij volgens het OM gedurende 4,5 jaar deelgenomen aan een criminele organisatie. Op 4 november eiste het OM een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk tegen de 36-jarige verdachte. Hij zou in totaal 218 vuurwapens in opdracht van de criminele organisatie hebben aangekocht in Slowakije en die samen met anderen hebben ingevoerd.

Naar verwachting doet de rechtbank in de strafzaken tegen zes van de zeven verdachten uitspraak op 14 december. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen een zevende verdachte, een 64-jarige man uit Tiel, is voorlopig aangehouden vanwege zijn medische situatie. Wanneer in zijn zaak uitspraak wordt gedaan is daarom ook nog onduidelijk.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren