Weerbericht:
Vanavond en vannacht kans op gladheid
Verkeersinformatie:
Geen files

Persconferentie: Reeks nieuwe maatregelen, weer 1,5 meter afstand

Toegevoegd: 12-11-2021, 19.17 uur - Update: 12-11-2021, 19.28 uur
Premier Rutte (l) en minister De Jonge (r).
Premier Rutte (l) en minister De Jonge (r).
© Foto: Rijksoverheid
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf zaterdag gaat ons land in een gedeeltelijke lockdown. De horeca en alle essentiële winkels moeten vanaf morgen om 20.00 uur dicht, niet-essentiële winkels sluiten al om 18.00 uur. De anderhalve meter afstand wordt overal waar niet wordt gewerkt met een QR-code verplicht en iedereen moet thuiswerken tenzij het echt niet anders kan. Demissionair premier Rutte heeft deze en verschillende andere maatregelen zojuist bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie.


Vorige week dinsdag moest het kabinet de coronaregels al aanscherpen vanwege het toenemende aantal besmettingen. Zo werd de mondkapjesplicht weer ingevoerd en moest sinds vorige week zaterdag op meer plaatsen het coronatoegangsbewijs worden getoond. Dat nu al nog strengere regels worden ingevoerd komt volgens de minister-president omdat de druk op de zorg alweer extreem hoog is. "Was op dit moment niet een groot deel van de Nederlanders gevaccineerd, dan was de ellende in de ziekenhuizen op dit moment niet te overzien", zo zei Rutte. Volgens de premier moet iedereen nadenken over de vraag "Welk stapje kan ik nog extra zetten om het coronavirus tegen te gaan. Maatregelen werken alleen als we allemaal meedoen", zo zei Rutte. Hij riep mensen vanavond ook nadrukkelijk op om goed te luchten volgens de adviezen van het RIVM.

Nieuwe regels
Om het aantal besmettingen te verlagen moet volgens het Outbreak Management Team (OMT) het aantal contactmomenten omlaag. Dat resulteert volgens Rutte in een aantal "heel vervelende" maatregelen die we al kennen uit eerdere fases van het virus. De maatregelen gaan sowieso drie weken gelden. In deze periode worden nieuwe en andere maatregelen wettelijk mogelijk gemaakt. Daarbij valt volgens Rutte te denken aan het uitbreiden van de inzet van het coronatoegangsbewijs. Dit zou bijvoorbeeld verplicht kunnen worden voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer te vragen. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.

Als een huisgenoot besmet is, dan moeten zowel de huisgenoot als de medebewoners in quarantaine. Het kabinet gaf vanavond het zeer dringende advies om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan. Afstand houden blijkt op het werk namelijk lastig te zijn, zo zei Rutte. Ook is er een nieuw advies voor het bezoek thuis: maximaal vier gasten vanaf 13 jaar oud per dag, ongeacht of zij gevaccineerd zijn of niet. "Want hoe goed de vaccines ook beschermen (en dat doen ze), ze werken nooit voor de volle 100 procent", aldus de premier. Minister De Jonge gaf aan dat de kans op ziekenhuisopname na besmetting 17 keer groter is als je niet gevaccineerd bent. De kans dat je op de IC belandt is 33 keer groter voor niet-gevaccineerden dan voor mensen die wel een vaccin hebben gehad, zo gaf De Jonge aan.

Alle niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag 13 november alleen open tussen 06.00 en 18.00 uur. Dit geldt ook voor niet-essentiële dienstverlening zoals zaalverhuur, contactberoepen, recreatie, pret- en dierenparken, wellnesscentra en sauna’s en zonnestudio’s. Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen opticiens en groothandels mogen open zijn tussen 06.00 en tot 20.00 uur. Hetzelfde geldt voor cafés en restaurants.

Kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen hebben geen verplichte sluitingstijd. Een vaste zitplaats is verplicht op plekken waar u een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Dit geldt voor horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen. Evenementen zijn alleen toegestaan van 06.00 tot 18.00 uur. Bij evenementen en vertoningen van kunst en cultuur mogen maximaal 1250 mensen in een ruimte.

In het MBO, HBO en WO geldt een maximum groepsgrootte van 75 personen per ruimte. Bij zowel amateur- als professionele sport mag geen publiek meer aanwezig zijn. Het sporten zelf mag wel gewoon doorgang vinden. Rutte noemde het een ingrijpend pakket aan maatregelen. Er komen dan ook de "noodzakelijke steunpakketten". "En wel op korte termijn", zo zei de premier. Het kabinet maakt komende week de invulling bekend van deze tegemoetkoming.

Boosterprik
Aan het einde van de middag werd al bekendgemaakt dat eind volgende week al een zogeheten boostercampagne start voor gevaccineerde mobiele 80-plussers. volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntcontact. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen, een booster, om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden. Daarna worden mensen tussen de 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Als de 60-plussers geweest zijn krijgt de rest de gelegenheid.

Actuele coronacijfers
In onze provincie werden vandaag 439 mensen positief getest op het coronavirus. Daarmee was 20,1 procent van de testen positief. Per 100.000 inwoners werden er gisteren 114 besmet met COVID-19. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 93,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Landelijk werden vandaag 16.287 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat waren er 44 minder dan gisteren. Toen werd het hoogste aantal besmettingen in ons land sinds het begin van de pandemie vastgesteld. Landelijk gaf 17,9 procent van de tests had een positief resultaat.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
p (14-11-2021 om 17:31)
Ik denk dat we elkaar(of de regering) niet helemaal begrijpen. Ik ben geen antivaxxer, maar een realistisch persoon.
T (14-11-2021 om 09:56)
@P je begrijpt het niet helemaal. De lockdown is er om te voorkomen dat NIET gevaccineerde ernstig ziek worden waardoor de ziekenhuizen overvol raken en daarom mensen met andere ernstige aandoeningen niet geholpen kunnen worden. Maar dat schijnt bij een hoop van de antivaxers niet door te dringen. Beter eens nadenken om een prikje te halen.
p (12-11-2021 om 22:00)
Lekker dan, beter eens nadenken over het verspreiden van "het virus" door de gevaccineerden, in plaats van de ongevaccineerden te beschuldigen van verspreiden.
Cookie-instellingen beheren