Weerbericht:
Wisselend bewolkt en enkele buien, zaterdag bewolkt en af en toe (mot)regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Vanaf morgen weer verplicht 1,5 meter afstand

Toegevoegd: 23-11-2021, 16.31 uur - Update: 23-11-2021, 16.41 uur
Vanaf morgen weer verplicht 1,5 meter afstand
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf morgen (woensdag) is het op veel plekken weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Er zal ook weer worden gehandhaafd, zo heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt.


Het houden van minimaal anderhalve meter afstand was sinds de persconferentie van vrijdag 12 november al een dringend advies, maar vanaf morgen riskeert iedereen vanaf 18 jaar en ouder die niet op hetzelfde adres woont een boete. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is. Of in situaties waarin afstand houden niet goed kan. Soms is het dragen van een mondkapje verplicht. Of gelden andere aanvullende maatregelen.

Ondernemers en beheerders van publieke ruimten moeten ervoor zorgen dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. Hiervoor zijn door de verschillende brancheorganisaties protocollen opgesteld, zo laat de Rijksoverheid weten. Politiemensen en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) kunnen aan de hand van de nu ingestelde verplichting ook weer handhavend optreden. Mensen die zich niet aan de coronaregels houden, riskeren een boete van 95 euro.

Actuele situatie in Zeeland
Vandaag rapporteerde het RIVM 597 nieuwe Zeeuwse besmettingen. Per 100.000 inwoners zijn dat er net geen 155. In de afgelopen week werd bij 4.193 Zeeuwen corona vastgesteld, zo heeft het RIVM vandaag gemeld in haar wekelijkse update. Er overleden drie Zeeuwen die waren besmet met corona. Landelijk werden 150.572 nieuwe besmettingen en 184 overlijdens gerapporteerd.

Volgens de meest recente cijfers is 80 procent van de Zeeuwen van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd, 82 procent heeft een eerste prik gehad. Landelijk ligt de vaccinatiegraad in de groep 18 jaar en ouder op respectievelijk 88,3 procent voor de 1e prik en op 84,7 procent voor de groep volledig gevaccineerden.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (23-11-2021 om 17:28)
Het was een advies maar word door niemand gehouden. Op de werkvloer staan ze op 30 cm van je af en soms werk je gewoon naast elkaar aan een tafel. Mondkapjes in een bejaardentehuis? Niet gezien. Mensen zijn de regels (begrijpelijk) beu en houden zich er niet meer aan. Het gevolg is dan weer een lockdown van 5 maanden aanstaande
Cookie-instellingen beheren