Weerbericht:
Overdag geleidelijk steeds meer zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Avondlockdown tot 15 januari, basisscholen eerder dicht

Toegevoegd: 14-12-2021, 19.12 uur - Update: 14-12-2021, 19.52 uur
Avondlockdown tot 15 januari, basisscholen eerder dicht
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De avondlockdown wordt verlengd tot en met vrijdag 14 januari en de basisscholen gaan, zoals eerder vandaag al uitlekte, toch een week eerder dicht. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte vanavond bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie.


Op een eventuele vervroegde kerstvakantie voor basisschoolleerlingen was eerder al veel te doen. Het kabinet gaf recentelijk nog aan hier geen voorstander van te zijn maar het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde nu toch de scholen eerder te sluiten. Mede vanwege de nieuwe omikron-variant van het COVID-19-virus heeft het kabinet besloten de basisscholen, de scholen in het speciaal basisonderwijs en de buitenschoolse opvang (BSO) vanaf maandag 20 december te sluiten of anders uiterlijk dinsdag 21 december als deze tijd nodig is om noodopvang te regelen voor kwetsbare kinderen of ouders met cruciale beroepen. De BSO is volgens de website van de Rijksoverheid tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari. In de tussentijd is er ook geen afstandsonderwijs.

Leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs kunnen komende week fysiek naar school. De besmettingscijfers onder kinderen boven de twaalf jaar liggen namelijk lager dan in het basisonderwijs en veel scholieren zijn gevaccineerd. Hier blijven wel de extra maatregelen gelden, zoals mondkapjes in de gang en twee keer per week preventief een zelftest.

Opa en oma
Volgens Rutte komen mensen boven de 70 veel vaker in het ziekenhuis als zij corona krijgen. Hij riep daarom op om je extra goed aan de basisregels te houden als je mensen in deze leeftijdscategorie bezoekt. Hij riep ook op om niet de kleinkinderen te knuffelen onder de kerstboom. Ook het onderbrengen van de kinderen bij opa en oma gedurende de ingelaste lesvrije week volgende week, raadde hij dringend af. Rutte benadrukte daarbij dat kinderen ook corona kunnen krijgen en dat het virus bij hen ook flink rondgaat. "Ze worden er zelf niet heel ziek van maar kunnen het wel degelijk overdragen", aldus de premier.

De minister-president noemde het verlengen van de eerder ingestelde maatregelen onvermijdelijk. Enerzijds vanwege de nog altijd (relatief) hoge besmettingen en het uitstellen van reguliere zorg, anderzijds door de omikronvariant. "De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld", aldus de Rijksoverheid. Inmiddels wordt de omikronvariant bij 1 procent van de met COVID besmette Nederlanders vastgesteld. In Amsterdam is dat bij 3 procent. Volgens minister De Jonge laat de variant zich minder goed tegen gehouden door de opgebouwde immuniteit dan de deltavariant die nu de overhand heeft.

Kerst
Tijdens de kerstdagen gelden dezelfde regels, zo benadrukte de premier. Ook wanneer mensen geen klachten hebben, wordt aangeraden een zelftest te doen als je bij iemand op bezoek gaat. Verder raadde hij aan goed te ventileren, wat verder uit elkaar te gaan zitten en goed de handen te wassen.

Boostercampagne
Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. Een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Tot nu toe wordt er gevaccineerd van oud naar jong en dat blijven we doen. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.

Financiële steun
Voor ondernemers, bedrijven, ZZP’ers, culturele instellingen en sportorganisaties die door de maatregelen worden getroffen, verlengt het kabinet het steunpakket tot en met het eerste kwartaal van 2022. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit. De steun voor de evenementensector wordt verlengd tot en met het derde kwartaal. Deze steun geldt als een evenement in deze periode door de Rijksoverheid wordt verboden. Wel neemt het eigen risico voor de organisatoren toe.

Later meer

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Conny (16-12-2021 om 12:30)
En waar gaan de meeste kinderen onder gebracht worden… juist, bij opa en oma want die zijn thuis en hebben tijd. Geen enkele opa of oma die zegt dit niet te doen voor hun kleinkind. Kansloos in mijn optiek.
VdVonck (15-12-2021 om 22:47)
Dus ouders welke een fulltime job hebben kunnen de kids bij ome Mark of ome Hugo brengen? Ik kan mijn personeel met kids echt niet ineens een week extra verlof aanbieden. Al helemaal niet in de drukste tijd van het jaar!
Michel (15-12-2021 om 12:30)
@P, fijne vakantie gewenst. Denk wel om de regels
zeeuw (15-12-2021 om 12:11)
ik word hier schijt en schijt ziek van alles maar dan ook alles word kapot gemaakt. alleen de kerken mogen wel open zijn in wat voor land leven we
Johan (15-12-2021 om 10:14)
Laten ze deze beperkingen maar doorzetten voor heel 2022. Dat scheelt persconferenties, druk op de zorg, en sterfgevallen. Ook weet je dan waar je voorlopig aan toe bent. Geen valse verwachtingen of onduidelijkheid meer.
p (14-12-2021 om 19:58)
Wel leuk om te weten dat we dan een week eerder(en langer)met vakantie kunnen!!! Bedankt Mark , Hugo en consorten
Cookie-instellingen beheren