Weerbericht:
Opklaringen. Morgen zonnig
Verkeersinformatie:
Geen files

Diverse vuurwerkvondsten maar consequenties worden groter

Toegevoegd: 20-12-2021, 13.24 uur
Al in oktober werd dit vuurwerk ontdekt in Oost-Souburg.
Al in oktober werd dit vuurwerk ontdekt in Oost-Souburg.
© Foto: Politie Zeeland-West-Brabant
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Naar aanleiding van een flink aantal onderzoeken heeft de politie de afgelopen maanden op diverse plekken illegaal vuurwerk in beslag genomen en dit terwijl de straffen voor het bezit en afsteken steeds hoger worden. Personen die de regels overtreden, lopen namelijk het risico op een aantekening op het strafblad en daarmee komt hun Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in gevaar.


Volgens de politie was er de afgelopen tijd in bijna heel Zeeland sprake van overlast door zwaar vuurwerk maar springen Hulst, Zierikzee en de gemeente Reimerswaal er uit. Door pseudokopen kon de politie in de Oosterschelderegio twee ‘flinke partijen’ in beslag nemen. In Goes werd begin november al 175 kilo aan vuurwerk in beslag genomen.

Afgelopen zaterdag werd in Kruiningen een 22-jarige man uit Sint-Oedenrode aangehouden nadat hij was betrapt met zes cobra’s op zak. De politie vermoedt dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, maar de man weigerde mee te werken aan een bloedproef. Zijn rijbewijs is desondanks ingenomen.

Walcheren
Sinds november draaide de Walcherse politie 25 onderzoeken naar de handel in illegaal vuurwerk. Mede dankzij digitaal rechercheren op sociale media als Instagram, Snapchat en Telegram, deed de politie meerdere vondsten. Ook scholen hielpen mee bij de opsporing. Zo ontdekte een Walcherse schooldirecteur vrijdag nog dat twee 12-jarige leerlingen illegaal vuurwerk in hun tas hadden. De politie nam bij hen vervolgens 16 cobra’s en een shell in beslag. Volgens de politie hadden de jongens het contact met de verkoper ervan gelegd via Snapchat.

Sluiting
In Vlissingen werd in een pand een grote hoeveelheid vuurwerk gevonden. Ook trof de politie hier drugs aan. Om deze reden is ook een bestuurlijke rapportage opgemaakt zodat het pand door de burgemeester tijdelijk gesloten kan worden. Op 24 november vond de politie in een loods in Middelburg 50 kilo vuurwerk. Naar aanleiding van informatie over de aanwezigheid  van vuurwerk ging de politie langs bij 10 adressen. Dit resulteerde in de inbeslagname van honderden cobra’s, nitraten, shells en ander zwaar illegaal vuurwerk. Op een adres in Vlissingen vond de politie 171 cobra’s en 24 shells.

In Zeeuws-Vlaanderen was en is bij de politie extra aandacht voor mensen die vuurwerk over de grens in België gaan kopen. Daarnaast zijn gerichte controles gehouden, onder meer in Terneuzen. Dit weekeinde werd bijvoorbeeld met drie bikers, enkele rechercheurs en een onopvallende eenheid gecontroleerd bij locaties waar sprake was van vuurwerkoverlast.

Tijdens de actie in Terneuzen werden bij sportcentrum De Vliegende Vaart twee mannen betrapt die illegaal vuurwerk bij zich hadden. Het ging om een 20-jarige inwoner van Sluiskil en een twee jaar jongere man uit Terneuzen. Het vuurwerk is in beslag genomen en vernietigd, tegen de twee is proces-verbaal opgemaakt. Gisteren werd tot slot op de Burgemeester Geilstraat in Terneuzen nog 18 kilo aan consumentenvuurwerk ontdekt in een auto. Twee vrouwen uit Terneuzen, 27 en 40 jaar oud, werden aangehouden. Ze hebben tegenover de politie een verklaring afgelegd.

Straffen
In een reactie op de vuurwerkvondsten benadrukt Gerda Oosterveld, gebiedsofficier van het Openbaar Ministerie (OM), dat het bezitten en afsteken van vuurwerk tegenwoordig hard wordt aangepakt en ook consequenties kan hebben voor de toekomst. Wie zich niet aan de vuurwerkregels houdt, kan namelijk een boete krijgen van 100 euro.

Wie vuurwerk daadwerkelijk afsteekt, krijgt een boete van 250 euro. Wie de regels vaker overtreedt, wordt zwaarder gestraft. Voor elke overtreder geldt bovendien dat zij voortaan een aantekening krijgen op het strafblad. “Dit betekent dat zij mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer kunnen krijgen. Vuurwerkbezit kan voortaan dus resulteren in problemen bij het vinden van (vrijwilligers)werk”, aldus Oosterveld.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ineke (22-12-2021 om 08:01)
Het afsteken van vuurwerk is verboden dit jaar . Dat weet iedereen. De verzekeringen moeten bij schade dan ook niet uitbetalen maar verhalen bij de daders. Ook geen hulp in ziekenhuis. Ik moet wachten op een operatie en zij zouden dan wel geholpen worden
bram goeree (21-12-2021 om 13:52)
Joey betekend dat je deze rad draaiers dan hun gang maar moet laten gaan .nee stevig aanpakken en wanneer ze dan weer in de fout gaan dan weer straffen
Joey (21-12-2021 om 09:35)
@loes, ja echt fantastisch dat ze daardoor geen baan meer kunnen krijgen… wat denk je dat er dan gebeurd? Die lui gaan weer lekker van hun uitkering genieten, waar wij met zen allen voor moeten betalen en hebben daardoor genoeg tijd om andere ongein uit te halen..
Bassie (20-12-2021 om 18:34)
Bezit en afsteken van illegaal vuurwerk? Achter slot en grendel die gasten en niet alleen tot na nieuwjaar maar ietsje langer…. Heeft niets meer met plezier te maken maar is gewoon oorlogstuig
Loes (20-12-2021 om 17:52)
Goed werk, zulke kijken niet uit waar ze het gooien of je een dier hebt of niet voor medemens is dit ook niet goed. De meeste kunnen er niet mee omgaan. Super goed werk dit. Een strafblad kan goed belemmeren in werk en die baan die ze willen. Maar dat besef komt pas als het telaat is
Cees (20-12-2021 om 15:59)
Mooi een strafblad. Maar de straffen zullen wel weer( 0 komma 0 ) worden. Bij deze slappe rechters in Zeeland-Westbrabant. Daar kan je beter dader/verdachte zijn, dan slachtoffer. Functies elders.
Cookie-instellingen beheren