Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Bijna 30.000 euro schade rond jaarwisseling Schouwen

Toegevoegd: 05-01-2022, 17.14 uur
Bijna 30.000 euro schade rond jaarwisseling Schouwen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

ZIERIKZEE - Tijdens en voorafgaand aan de jaarwisseling 2021-2022 is op Schouwen-Duiveland opnieuw meer schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen dan in de voorgaande jaren. Dat meldt de gemeente, die de kosten inclusief arbeidsuren heeft berekend op bijna 30.000 euro. Dat komt neer op bijna 90 cent per inwoner.


Volgens de gemeente Schouwen-Duiveland kostte deze jaarwisseling 29.642 euro. Tijdens de overgang van 2020 naar 2021 bedroeg de schade 18.576 euro. Een jaar eerder was er 5.691 euro schade. Volgens de gemeente begonnen de vernielingen al in oktober. In die maand werd onder andere de skatebaan in Zierikzee vernield. Alleen deze vernieling leverde al een schadepost op van 4.750, zo meldt de gemeente. Tot en met de jaarwisseling werden vervolgens ook nog enkele andere dure objecten vernield: zeven bushokjes (7.000 euro schade) en twee plaatsnaamborden (3.000 euro).

Tijdens de jaarwisseling bleven op Schouwen-Duiveland grote incidenten uit. Wel moest de politie optreden bij het Havenplein in Zierikzee. Burgemeester Jack van der Hoek zegt in een reactie het onacceptabel te vinden dat mensen explosief vuurwerk naar de politie gooiden. Ook zegt hij de hogere materiële schade eveneens onacceptabel te vinden. "Er is geen excuus voor zich zo naar hulpverleners te gedragen. Zij lopen ook grotere risico’s vanwege de toegenomen explosieve zwaarte van het vuurwerk. Ik vraag mij oprecht af of men zich op dezelfde manier richting onze hulpverleners gedraagt wanneer men zelf, of één van hun naasten, een keer in nood is. Waarschijnlijk niet en dat maakt dit gedrag ook zo bizar. Voor het grootste deel van de schade zullen we ook dit jaar als gemeenschap moeten opdraaien, maar zullen kosten ook zeker verhaald gaan worden indien een dader bekend is", aldus Van der Hoek.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (6-1-2022 om 15:57)
Marcel zou het niet beter zijn dat wanneer iets verboden is je daar dan ook aan te houden .als iedereen maar doet waar hij of zij denkt recht op te hebben naar welke samenleving gaan we dan naar toe ?natuur zijn ''verboden'' niet leuk maar ze zijn niet zomaar ingesteld .en wat mij ook opvalt is dat velen overal tegen zijn maar nooit met oplossingen komen .allemaal wat rekening met elkaar houden word blijkbaar steeds moeilijker en dat is jammer
PVB (6-1-2022 om 15:28)
De burgemeester vindt het onacceptabel dat er explosief vuurwerk gegooid wordt naar de politie. " Want zij lopen ook grotere risico’s vanwege de toegenomen explosieve zwaarte van het vuurwerk". Mag minder explosief vuurwerk dan wel naar de politie gegooid worden? Er is toch een vuurwerkverbod, dus helemaal geen vuurwerk afsteken. Laat staan naar de politie gooien! Een verbod impliceert immers ook handhaving hiervan en dat is onvoldoende gebeurd. Hierdoor is de schade fors en kan dus ook niet - zoals bedoeld - worden verhaald op onbekende daders. Voor de daders is ook dit jaar weer hun gedrag bevestigd dat het minachten van een vuurwerkverbod geen nadelige consequenties oplevert. Een verbod is goed, handhaven is beter.
Marcel de Bruijn (6-1-2022 om 14:03)
Het legale vuurwerk verbieden. Zodat iedereen zeer zwaar illegaal vuurwerk op het internet besteld met alle gevolgen vandien.
bram goeree (6-1-2022 om 13:04)
waarom de daders niet laten betalen .dit moet toch niet op rekening van de burger komen .dat is wel verrek makkelijk zo .
GS (6-1-2022 om 12:57)
Al ging het om €0,01 cent per inwoner. Het is gewoon kansloos om de boel te slopen. Blaas gewoon lekker je eigen rommel op als er zo nodig iets kapot moet.
Kevin (6-1-2022 om 10:05)
Een bushok kost 1000 euro maar een klein metale bordje met een stikker er op kost 1500 euro?!
Cookie-instellingen beheren