Weerbericht:
Buien, vooral in het zuidwesten veel regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Horeca en winkeliers zaterdag demonstratief open, burgemeesters tonen begrip

Toegevoegd: 13-01-2022, 21.09 uur
Horeca en winkeliers zaterdag demonstratief open, burgemeesters tonen begrip
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Op veel plaatsen in Zeeland willen winkeliers en ondernemers zaterdag de deuren openen uit protest tegen de voortdurende lockdown. De Zeeuwse burgemeesters tonen begrip voor de actie.


De coronamaatregelen die morgenavond door het kabinet bekend worden gemaakt, bepalen de ruimte die ondernemers vanaf zaterdag hebben. Naar verwachting zullen niet alle sectoren onder voorwaarden weer open mogen. Vanzelfsprekend volgen de Zeeuwse burgemeesters het rijksbeleid en zien zij toe op de naleving van de coronamaatregelen. De uitgangspunten voor handhaving gelden reeds vanaf het begin van de coronacrisis en blijven ongewijzigd. 

De Zeeuwse burgemeesters hebben begrip voor de situatie waarin ondernemers zich bevinden. En voor het feit dat zij zaterdag in een eenmalige actie hun ongenoegen willen uiten. De burgemeesters willen daarom uitsluitend zaterdag 15 januari ruimte geven voor de openstellingsacties, waarmee de ondernemers hun ongenoegen over de effecten van coronamaatregelen kenbaar willen maken. Mits dit natuurlijk veilig en verantwoord verloopt.

Hier zijn echter duidelijke voorwaarden aan verbonden. Acties moeten vooraf door de belangenorganisatie of –vereniging worden aangemeld bij de betreffende gemeente. Acties mogen alleen eenmalig plaatsvinden op zaterdag 15 januari overdag tot uiterlijk 17.00 uur. De deelnemende ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op het veilig en verantwoord verloop van de actie. En tot slot blijven uiteraard de algemeen geldende coronamaatregelen (afstand, mondkapjes, hygiënemaatregelen) van kracht. 

De gemeenten en politie houden toezicht op het naleven van deze voorwaarden. Bij dreigende verstoring van de openbare orde wordt altijd handhavend opgetreden. De Zeeuwse gemeenten steunen samen met alle andere Nederlandse gemeenten unaniem een oproep vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan het kabinet om stapsgewijs meer ruimte te bieden. En met het bepalen van de maatregelen meer oog te hebben voor de zorg én sociale, economische en maatschappelijke effecten van de coronabeperkingen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mark Tak (14-1-2022 om 12:13)
Vind het weinig van een Protest actie als het 1 maalig is met toestemming van de Gemeenten. En dan willen veel winkels kennelijk toch nog op QR code controleren Dus ze zuigen nog steeds aan de tenen van de Overheid Ga Compleet open zou ik zeggen Je vraagt nog steeds te braaf toestemming
Ja-Ja (14-1-2022 om 07:59)
Ik wil iets schrijven. Maar ik doe het niet omdat het toch niet word geplaatst. [Winkeliers en winkelende burgers.KIJK UIT!!!]
Rik (14-1-2022 om 07:26)
Demonstratief? Er al eens over nagedacht dat het voor vele ondernemers erop of eronder is? Alles open houden, er is zat mogelijk, ondanks de buitenproportionele maatregelen! Horeca had alles goed voor elkaar en winkeliers kunnen makkelijk een max aantal mensen toelaten! Zonder die discriminerende QR, gewoon gezond verstand. Als burgemeester, agent of boa moet je een echt duister verleden of gedachtegang hebben als je deze mensen wilt beboeten.
Cookie-instellingen beheren