Weerbericht:
Perioden met zon en droog. Vanavond regen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Zeeuwen voor 4,7 miljoen gedupeerd door cybercrime

Toegevoegd: 22-01-2022, 11.35 uur
In de strijd tegen cybercrime introduceert de politie de ABC-methode.
In de strijd tegen cybercrime introduceert de politie de ABC-methode.
© Foto: Politie Zeeland-West-Brabant
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In het afgelopen jaar werden meer dan 1.400 Zeeuwen het slachtoffer van cybercrime. Het ontstane schadebedrag liep op tot bijna 4,7 miljoen euro. Dat heeft de politie bekendgemaakt tijdens de lancering van een nieuwe methode die mensen continu alert moet maken op cybercrime.


Bij de politieregio Zeeland-West-Brabant is digitale criminaliteit inmiddels aan de orde van de dag. In totaal kreeg de eenheid vorig jaar namelijk 4.410 aangiftes binnen over dit thema. Het schadebedrag over de hele regio was enorm: 13.665.736 euro. In de meeste gevallen was sprake van fraude met bankgegevens/internetbankieren. Deze categorie zorgde ook voor het hoogste schadebedrag. Verder kwamen helpdeskfraude (de zogeheten tech support scam), aan- en verkoopfraude en vriend-in-noodfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) honderden keren voor. Ook werd bijna 400 keer misbruik gemaakt van accounts voor het doen van bestellingen. Veel schade werd ook aangericht bij de diefstal van cryptomunten: ruim een miljoen euro.

Per dag werd in onze provincie in 2021 gemiddeld 12.839 euro buitgemaakt door cybercriminelen. Het aantal registraties schommelde per maand tussen de 77 en de 219. Augustus bleek de maand waarin cybercriminelen het meeste slachtoffers maakten. Het hoogste schadebedrag werd echter niet in die maand behaald maar in december: 619.181 euro.

Gezien het alsmaar oplopende aantal gevallen van cybercrime (+ 27% voor de gehele eenheid ten opzichte van 2020) heeft de politie Zeeland-West-Brabant de zogeheten ABC-methode ontwikkeld. Mensen die de regels van deze methode hanteren, verkleinen de kans om slachtoffer te worden van digitale criminaliteit, zo stelt de politie.

De ABC methode staat voor:
A = Alert blijven
- Te mooi om waar te zijn, is niet oké
- Blijf op de hoogte
- Klik nooit zomaar op een link

B = Bescherm jezelf
- Blijf up-to-date met updates
- Gebruik sterke wachtwoorden
- Gebruik actuele anti-virus programma’s
- Maak offline back-up’s

C = Check altijd
- Vertrouw je het niet, verbreek het contact
- Check de contactgegevens van de afzender


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren