Weerbericht:
Af en toe zon en plaatselijk een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

RIVM roept op om geen hout te stoken in Zeeland

Toegevoegd: 24-01-2022, 14.34 uur
RIVM roept op om geen hout te stoken in Zeeland
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - Het RIVM roept maandag op om in Zeeland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Als er dan hout wordt gestookt, kunnen mensen in de omgeving last krijgen van gezondheidsklachten en eventuele hinder van geur.


Volgens het RIVM komen er bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. "De rook is voor iedereen ongezond", laat een woordvoerder van het RIVM weten, "maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook."

Door ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, blijft de rook van het gestookte hout hangen. Voor maandag is nu een stookalert verspreid door het RIVM voor de provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag 25 januari ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans dat het RIVM een nieuw stookalert voor één of meerdere provincies in Nederland afvaardigt.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Alsjeblieft (25-1-2022 om 13:05)
Ik vind die geur heerlijk buiten 's avonds. Stook lekker door mensen.
bram goeree (25-1-2022 om 12:17)
wat een heleboel domme en egoistische reacties hier .er word NIET gevraagd om nooit meer hout te stoken ,alleen maar bij windstille dagen wanneer die stank blijft hangen en daardoor andere mensen hun ramen dicht moeten doen .maar ja wat rekening met elkaar houden word blijkbaar steeds moeilijker tegenwoordig .de ikke en de rest kan stikken maatschappij rukt steeds verder op .well jammer want we leven met z'n allen dicht op elkaar dus zou het normaal zijn om rekening te houden met elkaar .zo een reactie van Boer dat zegt genoeg .jammer dat mensen zo met elkaar om gaan .het kan ook anders door af en toe rekening met elkaar te houden .
Johan (25-1-2022 om 11:07)
Tja, op hout zit geen accijns en geen energiebelasting....
Tuur (25-1-2022 om 10:52)
Total Vlissingen en Yara Terneuzen schieten gigantische hoeveelheden fijnstof de lucht in. Vervolgens alle schepen ook, maar die paar houtkachels zouden o zo slecht zijn.
Moeder (25-1-2022 om 10:27)
Loes en Optimist: precies, mee eens. Grapje zeker: uw echte naam is zeker Remi... Beetje rekening houden met anderen. Het gaat er ook niet om dat je nooit mag stoken, maar niet met mistig en windstil weer...
Moeder (25-1-2022 om 10:23)
Boer, bent u alleen op de wereld?? Is het teveel moeite om eens aan een ander te denken?? Het mag alleen niet bij bepaald weer, zoals vandaag... En sowieso probeer je het zo te doen dat een ander er geen last van heeft?? Dit soort waarschuwingen zouden veel grootser moeten worden verspreid. Ook via de filmpjes van het Rijk. Voor longpatiënten is al dat gestookt funest.
Cookie-instellingen beheren