Weerbericht:
Af en toe zon en plaatselijk een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 11 km

RIVM roept op om geen hout te stoken in Zeeland

Toegevoegd: 24-01-2022, 14.34 uur
RIVM roept op om geen hout te stoken in Zeeland
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - Het RIVM roept maandag op om in Zeeland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Als er dan hout wordt gestookt, kunnen mensen in de omgeving last krijgen van gezondheidsklachten en eventuele hinder van geur.


Volgens het RIVM komen er bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. "De rook is voor iedereen ongezond", laat een woordvoerder van het RIVM weten, "maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook."

Door ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, blijft de rook van het gestookte hout hangen. Voor maandag is nu een stookalert verspreid door het RIVM voor de provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag 25 januari ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans dat het RIVM een nieuw stookalert voor één of meerdere provincies in Nederland afvaardigt.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Grapje zeker (24-1-2022 om 15:53)
Dat bepaal ik dus lekker zelf wel.
Cookie-instellingen beheren