Weerbericht:
Wolkenvelden. In de namiddag (onweers)buien. Morgen een enkele bui
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie waarschuwt voor Engelstalige telefoontjes

Toegevoegd: 24-01-2022, 15.00 uur
Politie waarschuwt voor Engelstalige telefoontjes
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG - De Politie geeft aan de laatste tijd meldingen van mensen te ontvangen die telefonisch benaderd worden namens de “National Police” en ‘Dutch Supreme Court’ (de Hoge Raad der Nederlanden). De agenten waarschuwen voor de telefoontjes waarbij men een Engels gesproken bandje te horen krijgt.


De telefoontjes lijken volgens de politie van een willekeurig Nederlands mobiel nummer te komen, of een nummer van de Hoge Raad of Rijksoverheid. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers ‘gespooft’. De meeste mobiele nummers die gebruikt worden zijn zelfs van particulieren die er niets mee te maken hebben.

Volgens de politie wisselt hetgeen wat er uiteindelijk aan de telefoon gezegd wordt. Zo wordt er onder meer beweerd dat het BSN-nummer wordt misbruikt, dat er een arrestatiebevel tegen diegene loopt, of dat het slachtoffer zich schuldig maakt aan criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen.

Daarna wordt er verzocht het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een agent. De zogenaamde agent vraagt het slachtoffer vervolgens om de identiteit te verifiëren aan de hand van een aantal gegevens. De politie raadt dat met klem af. Vervolgens zou er soms gezegd worden dat de persoon zijn of haar geld moet ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer. 

De politie raadt mensen aan om alert te blijven op inkomende telefoontjes en om onbekende telefoonnummers niet terug te bellen. Ook benadrukken de agenten om nooit geld over te maken op basis van een bericht of telefoontje. Men zou volgens de politie de verbinding moeten verbreken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Biggetje (25-1-2022 om 09:16)
Ik neem nooit telefoon aan van nummers die ik niet ken. Als het echt belangrijk is mij te bereiken moeten ze maar de voicemail in spreken
Grote Smurf (25-1-2022 om 01:16)
Het is eigenlijk beschamend te noemen dat er in Zeeland zoveel mensen digitaal worden belazerd. Ik las laats een bericht dat dit rond de 4.7 miljoen euro zou liggen. Je snapt toch wel dat je nooit zomaar iets moet geloven digitaal. En voor de mensen die gebeld worden en na het opnemen ineens de ophang toon krijgen. Bel niet terug want je kan een gepeperde rekening verwachten. Leer gewoon ff je hersenen te gebruiken.
Koos P. (24-1-2022 om 19:57)
Lekker op tijd. Ik kreeg zo'n telefoontje vorig jaar al. Klinkt overigens wel overduidelijk nep. Als mensen hier intrappen dan is het ook wel hun eigen schuld hoor, haha.
optimist (24-1-2022 om 17:33)
Inmiddels ook al 2x zo'n telefoontje gekregen, elke keer rond 8.30u. Meteen uitdrukken die telefoon!
Mark (24-1-2022 om 16:12)
Veel smsjes ook van hey ga even naar deze website ect
Tvdv (24-1-2022 om 16:11)
Toevallig vandaag zo'n telefoontje gekregen toen ik aan het wachten was op een collega mij zou bellen om zn nummer op te slaan. Was een +316 inderdaad, maar na opnemen meteen een engels bandje. Meteen opgehangen en nummer geblokkeerd.
Cookie-instellingen beheren