Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Hof: 'Geen sprake van straatrace bij dood Inge Caljouw'

Toegevoegd: 25-01-2022, 10.39 uur
Het ongeluk gebeurde in 2020.
Het ongeluk gebeurde in 2020.
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Remi Mesu

DEN BOSCH - Een 29-jarige is dinsdag veroordeeld tot 30 maanden celstraf en een rijontzegging van 3 jaar voor het doodrijden van de 42-jarige Inge Caljouw in 2020. Dat is lager dan een eerdere uitspraak van de rechtbank. Volgens het hof staat het niet vast dat er sprake was van een straatrace.


Op 10 juni 2020 reed de 29-jarige man met een snelheid tussen de 147 en 168 km/uur over de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen, waar een maximumsnelheid van 50 km/uur geldt. Hij reed daarbij achter een andere auto aan. Bij een oversteekplaats stak op dat moment de 42-jarige Inge Caljouw met haar rolstoelfiets de weg over. De man probeerde haar te ontwijken, maar kon niet voorkomen dat hij haar raakte. Bij zijn uitwijkmanoeuvre botste hij ook tegen een andere auto. 

Het slachtoffer overleed enkele dagen later aan haar verwondingen. De rechtbank Zeeland-West Brabant oordeelde eerder dat er sprake was van een straatrace omdat de twee witte Volkswagen Golfs over een langere afstand elkaar op hoge snelheid en op een korte afstand volgden. De 29-jarige man kreeg toen een celstraf van vier jaar met een rijontzegging van vier jaar. In hoger beroep verklaarde de man echter dat hij de bestuurder van de andere auto niet kende, maar dat hij de auto toevallig tegenkwam bij een verkeerslicht. Hij zou de auto toen uit impulsiviteit gevolgd hebben, ook toen die steeds harder ging rijden. 

Volgens het hof is nu niet gebleken dat de twee bestuurders elkaar kenden en dat zij hadden afgesproken om een straatrace te houden. Wel vindt het hof dat het rijgedrag van de man werd bepaald door de bestuurder van de andere auto. Dat gedrag is medebepalend geweest voor het ongeluk met de rolstoelfietster. Het is niet duidelijk wie de andere auto bestuurde.

Er is volgens het hof geen bewijs voor doodslag. Het hof vindt het aannemelijk dat de man zijn rijgedrag heeft overschat, maar er zijn onvoldoende omstandigheden om te kunnen zeggen dat hij de kans op de dood van het slachtoffer bewust heeft aanvaard. Wel wordt hem roekeloos rijgedrag verweten waardoor hij schuldig is aan het ongeval.

Roekeloos rijgedrag geldt als de zwaarste vorm van schuld bij een verkeersongeval. Sinds 1 januari kan de rechtspraak het begrip ‘roekeloos’ door een wetswijziging breder interpreteren. In deze zaak is volgens het hof sprake van roekeloos rijgedrag omdat de man verkeersregels ernstig en opzettelijk overtrad waardoor er gevaar ontstond.

Het gerechtshof heeft de man nu een celstraf van 30 maanden en een rijontzegging van 3 jaar opgelegd. Het hof heeft daarbij gekeken naar vergelijkbare zaken en nam in de besluitvorming mee dat de man roekeloos rijgedrag vertoonde. Het gerechtshof geeft aan rekening te hebben gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man. Zo toonde hij in hoger beroep berouw en gaf aan dat hij inzag dat hij onverantwoord handelde. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het hof een lagere straf oplegt dan dat de rechtbank eerder deed.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
WeetAllesBeter (25-1-2022 om 12:40)
Wat een land is dit. Maar met een fakkel lopen is 6 maanden de bak in. Prachtig. Deze 2 gekken rijden altijd samen met knutsel auto's. Door bossenburg bijvoorbeeld. En daar rijden ze geen 30. Iedereen weet het. Maar de rechter niet.
Grote Smurf (25-1-2022 om 12:09)
Wat ik mij dan afvraag bij zo'n lage straf is, heeft de dader weer krokodillentraantjes laten zien tijdens de zitting? Ik weet nog goed dat hij zeer onempatisch en onaangeslagen een politieagent te woord stond na het ongeval. Alsof het hem niks kon schelen en daarnaast bleek hij ook nog eens onder invloed van drugs (wiet) te hebben gereden. Lekkere maatschappij leven we in als zulk tuig er zo mee weg kan komen. Komt ie uit de gevangenis en dan zijn die 3 jaar rijontzegging zeker ook voorbij? Of gaat dit na zijn gevangenisstraf in? Dan nog, een veels te lage straf.
kees (25-1-2022 om 12:09)
nou als dat geen straatrace is dan weet ik het niet meer, 100 kilometer te hard binnen de bebouwde kom dan ben je geen rijbewijs waard .Persoonlijke omstandigheden en je krijgt een lagere straf BELACHELIJK. De nabestaanden hebben de rest van hun leven gekregen.Gek he dat niemand meer vertrouwd op de rechtspraak.
Michel (25-1-2022 om 11:52)
Hoe is het mogelijk, zo'n lage straf . De rechters zijn van het padje af. Een behoorlijke klap in het gezicht van de nabestaanden. Heel veel sterkte voor de nabestaanden
Tuur (25-1-2022 om 11:24)
Wederom een belachelijke uitspraak, een mensen leven is blijkbaar nog geen 3jaar celstraf waard
Kees (25-1-2022 om 11:18)
Ze kwamen uit de richting van Hotel Westduin.... Welk verkeerslicht bedoelt hij dan??
Cookie-instellingen beheren