Weerbericht:
Enkele buien. In het noordoosten vanochtend plaatselijk dichte mist
Verkeersinformatie:
47 files van totaal 190 km

Hof: 'Geen sprake van straatrace bij dood Inge Caljouw'

Toegevoegd: 25-01-2022, 10.39 uur
Het ongeluk gebeurde in 2020.
Het ongeluk gebeurde in 2020.
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Remi Mesu

DEN BOSCH - Een 29-jarige is dinsdag veroordeeld tot 30 maanden celstraf en een rijontzegging van 3 jaar voor het doodrijden van de 42-jarige Inge Caljouw in 2020. Dat is lager dan een eerdere uitspraak van de rechtbank. Volgens het hof staat het niet vast dat er sprake was van een straatrace.


Op 10 juni 2020 reed de 29-jarige man met een snelheid tussen de 147 en 168 km/uur over de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen, waar een maximumsnelheid van 50 km/uur geldt. Hij reed daarbij achter een andere auto aan. Bij een oversteekplaats stak op dat moment de 42-jarige Inge Caljouw met haar rolstoelfiets de weg over. De man probeerde haar te ontwijken, maar kon niet voorkomen dat hij haar raakte. Bij zijn uitwijkmanoeuvre botste hij ook tegen een andere auto. 

Het slachtoffer overleed enkele dagen later aan haar verwondingen. De rechtbank Zeeland-West Brabant oordeelde eerder dat er sprake was van een straatrace omdat de twee witte Volkswagen Golfs over een langere afstand elkaar op hoge snelheid en op een korte afstand volgden. De 29-jarige man kreeg toen een celstraf van vier jaar met een rijontzegging van vier jaar. In hoger beroep verklaarde de man echter dat hij de bestuurder van de andere auto niet kende, maar dat hij de auto toevallig tegenkwam bij een verkeerslicht. Hij zou de auto toen uit impulsiviteit gevolgd hebben, ook toen die steeds harder ging rijden. 

Volgens het hof is nu niet gebleken dat de twee bestuurders elkaar kenden en dat zij hadden afgesproken om een straatrace te houden. Wel vindt het hof dat het rijgedrag van de man werd bepaald door de bestuurder van de andere auto. Dat gedrag is medebepalend geweest voor het ongeluk met de rolstoelfietster. Het is niet duidelijk wie de andere auto bestuurde.

Er is volgens het hof geen bewijs voor doodslag. Het hof vindt het aannemelijk dat de man zijn rijgedrag heeft overschat, maar er zijn onvoldoende omstandigheden om te kunnen zeggen dat hij de kans op de dood van het slachtoffer bewust heeft aanvaard. Wel wordt hem roekeloos rijgedrag verweten waardoor hij schuldig is aan het ongeval.

Roekeloos rijgedrag geldt als de zwaarste vorm van schuld bij een verkeersongeval. Sinds 1 januari kan de rechtspraak het begrip ‘roekeloos’ door een wetswijziging breder interpreteren. In deze zaak is volgens het hof sprake van roekeloos rijgedrag omdat de man verkeersregels ernstig en opzettelijk overtrad waardoor er gevaar ontstond.

Het gerechtshof heeft de man nu een celstraf van 30 maanden en een rijontzegging van 3 jaar opgelegd. Het hof heeft daarbij gekeken naar vergelijkbare zaken en nam in de besluitvorming mee dat de man roekeloos rijgedrag vertoonde. Het gerechtshof geeft aan rekening te hebben gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man. Zo toonde hij in hoger beroep berouw en gaf aan dat hij inzag dat hij onverantwoord handelde. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het hof een lagere straf oplegt dan dat de rechtbank eerder deed.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Johan (25-1-2022 om 11:14)
Zo'n rechter heeft rechten gestudeerd. Wat hij daar geleerd heeft kan ik niet zo goed begrijpen met mijn opleiding in weg- en waterbouw......
Tutor (25-1-2022 om 11:03)
Goh, zo;n hoge straf......je verwacht het niet he?
[email protected] (25-1-2022 om 10:59)
Wat is dit weer een misser. Een andere auto bij proberen te houden is gewoon racen en ook nog eens 3x de max snelheid overschrijden binnen de bebouwde. In een race rijd je ook niet constant naast elkaar maar achter elkaar. Zie Max Verstappen die achter Lewis Hamilton aan zat. "Wel vindt het hof dat het rijgedrag van de man werd bepaald door de bestuurder van de andere auto". Dus als mijn collega en ik samenwerken, en mijn collega maakt er een potje van omdat hij het werk niet aankan, dan bepaald mijn gedrag het niet functioneren van mijn collega. Wat een kolder. Je bent zelf verantwoordelijk voor je daden en niet iemand anders.
Erwin (25-1-2022 om 10:49)
Nee als je 168 kmh door de bebouwde kom rijdt ben je niet aan het racen hoor dan rij je recreatief rond . Zouden ze bij het hooggerechtshof poep in de ogen en oren hebben of snappen ze het gewoon niet. Levenslang rijbewijs afpakken en 5 jaar brommen minimaal. Daarna nog eens onbetaald 5 jaar werken in de zorg voor mensen die invalide geworden zijn door een verkeersongeval al dan niet door dezelfde soort omstandigheden
Jacob (25-1-2022 om 10:47)
Onbeschoft hard rijden en een mens doodrijden is volgens deze rechter geen reden voor een zware straf. Rechter ik hoop dat u lekker slaapt de fam. heeft levenslang.
Cookie-instellingen beheren